Кметът на Царево спасил стотици от удавяне

14:42, 08 сеп 23 / Политика Шрифт:

Георги Лапчев изместил гетото "Мандрата" от дерето, което преля и потопи морския курот, кандидат да го наследи яхнал трагедията

Библейският потоп, който помете Царево, удави четирима души и нанесе щети за десетки милиони левове, е могъл да причини далеч по-страшен апокалипсис и да отнеме стотици човешки животи. Това признаха пред репортер на Lupa.bg жители на бедстващия курортен град, които не скриха подкрепата си към изложения на порой от критики кмет Георги Лапчев.

„През последните 48 часа Лапчев беше сатанизиран от малка група шумни местни опозиционери, докато той и експресно сформирания кризисен щаб взимаха ежеминутно важни решения за спасяването и евакуирането на хиляди бедстващи туристи. Кризисният щаб свърши огромна работа и заслужава похвали, а критикарите можеше поне да изчакат ситуацията да се нормализира“, гневи се поддръжник на царевския кмет, който репортер на Lupa.bg засече в района на супермаркет „Лидъл“, до старата автогара. Именнно оттам придойде най-опустошителната вода, в този район, наричан от местните „Мандрата“ загубиха живота си районната съдийка на Царево Мария Москова и дъщеря й –ветеринарния лекар д-р Даниела Йорданова.

Дерето в района зад старата автогара в Царево, което преля и наводни града. Съвсем доскоро тук се е помещавала ромската махала "Мандрата", преди кметът Лапчев да разпореди преместването на гетото поради опасения, че при проливни дъждове може да се стигне до масова гибел.

Източник: lupa.bg

„Защо никой не казва, че в дерето до старата автогара съвсем доскоро живееха стотици роми, преди Лапчев да вземе решение да изнесе ромската махала „Мандрата“ заради опасения, че при евентуални порои може да се стигне до масова смърт – там живееха около 350-400 роми, преди махалата да бъде преместена. Това костваше много на Лапчев, тъй като опозицията го обвини, че е враг на ромското население и съсипва поминъка им. Куриозното е, че сегашният критик №1 на кмета – общинарят Емил Пейчев, който ще се кандидатира за кмет на града на предстоящите местни избори, беше най-големия противник на преместването на гетото. Сега този същия обвинява популистки Лапчев за трагедията.

Но какво щеше да говори, ако ромската махала беше удавена от потопа и жертвите бяха стотици? Сигурно щеше да брои ковчезите и да сочи кмета като масов убиец!“, не крие яда си срещу Емил Пейчев поддръжникът на Лапчев, представил се с като Стоян.

И сам разказва, че той, а и още десетки местни жители активно се включили като доброволци по евакуирането на туристите и бедстващите жители, докато локалните врагове на кмета - Емил Пейчев и шурея му Даниел Скулиев, се шляели по джапанки и снимали с телефоните си бедствието, за да правят в аванс предизборната си кампания.

Мостът, където в потопа намериха смъртта си районната съдийка на Царево и дъщеря й.

Източник: lupa.bg 

На въпрос на репортер на Lupa.bg какво толкова е свършил кризисният щаб, ръководен от кмета, последва бърз отчет:

„Незабавно се спря трафика на коли на юг и движението в населените места, което не позволи отнасянето на още десетки автомобили в морето и нови потенциални жертви, веднага беше дадена заповед за източването на язовирите, което спаси Лозенец и целия район по крайбрежието до Резово от помитане. Веднага бяха затворени и компрометираните мостове, беше спусната и заповед, забраняваща самоевакуирането, която за съжаление не беше спазена в началото“.

Пред общината в Царево също ври и кипи от хули срещу яхналия трагедията Емил Пейчев. Местните жители откровено наричат Пейчев „потомствен доносник“, припомняйки принадлежнстта на баща му Георги Пейчев към „Държавна сигурност“, който беше осветен като Агент „Тони“ от Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС.

Общиарят Емил Пейчев от години воюва с кмета на Царево Георги Лапчев, а миналото лято съумя да отстрани от шефския пост на полицията в Созопол Красими Киров покрай познанството си с тогавашния МВР шеф Бойко Рашков. Напрежението между Пейчев и главен инспектор Киров беше породено заради старо полицейско разследване срещу общинарят за побой и грабеж в Приморско, както и заради образувана преписка срещу Пейчев за умишлено блъскане на автомобил с инспектор на НАП, тръгнал да проверява бизнеса му с климатици. Пейчев е близък с областния управител на Бургас Пламен Янев и с Константин Бачийски. Твърденията му, че той е близък с Кирил Петков и че е лидерът на "Продължаваме промяната" се допитвал до него по важни въпроси, свързани с туризма, обаче звучат повече като фукня, отколкото като реалност.

 

Ветеринарният кабинет на д-р Даниела Йорданова е в близост до злочестото дере, където доскоро живееха близо 400 роми. Лекарката загина заедно с майка си, тъй като тръгнала към клиниката, за да спасява домашните любимци...

Източник: lupa.bg

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама