Камарите с боклук в Париж: израз на най-демократичната форма на несъгласие – протеста

14:38, 16 мар 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Възприемана като несправедливост, пенсионната реформа на Макрон пряко нанесе удар върху една от трите основни френски ценности, а именно равенството. Постепенно дебатът по темата се превърна в ключова причина за разразяването на масови протести, които изкараха милиони хора по улиците в цялата страна.

Думата pénibilité (умора) се превърна в ключов израз, описващ причините за възникване на недоволство. Протестиращите оправдават действията си с отказа на правителството да признае, че в повечето случаи работниците, които имат най-голямо физическо натоварване, получават най-ниски доходи. От което следва, че пенсионната реформа би ги поставила в още по-неравностойно положение.

В резултат на възникналото противоречие между гражданите и президентската власт се появи и друг проблем. Най-посещаваният град на Франция, а именно столицата Париж, се затрупа с купчини  боклук, които нарастват с всеки изминал ден. Стачните действия блокират станциите за изгаряне на отпадъци, в резултат на което над 7000 тона боклук остава несъбран.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mohammed Badra

Вината за случващото се прехвърля между правителството, профсъюзите и градските власти, а положението продължава да се влошава. Това се случва, защото реформата засяга пряко и събирачите на боклук. Те са категоричен пример за неравенството, до което системата би довела, ако бъдат приети законовите промени, което предизвиква допълнително ожесточение на конфликта между институции и профсъюзи.

В ситуация, в която сякаш никой все още не е готов да отстъпи, двете страни на дебата се изправят пред един общ проблем – боклука. Той се превръща в инфраструктурна пречка, която допълнително забавя функционирането на града и респективно намирането на решение за по-значителния проблем.

Протестните действия на сметосъбирачите обаче, родиха и нещо комично. Противно на очакваното купчините с боклук се превръщат във вълнуваща туристическа атракция. Освен че привличат вниманието с интересната си композиция, те подтикват минувачите да преодоляват терени с постоянно променящи се препятствия. Но дори опитът ситуацията да се погледне откъм хумористичната страна не може да заличи лошия мирис, който се носи над Столицата на любовта.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Michel Euler

Защо ни е важно

Случващото се във Франция ни напомня за това, че демократичния процес се основава главно на свързаността и взаимодействието на гражданите с държавата. Когато комуникацията между тях бъде нарушена, последиците рефлектират силно и върху двете страни. Купчините с боклук се превръщат в символ на проблемите, които продължават да се натрупват. А за да изчезнат и двете, е необходимо да се намери решение, което да удовлетвори потребностите на двете страни.

Френската революция дава на Франция три основни ценности – свобода, равенство и братство, които залягат в духа на френската нация. Затова зачитането им е единственият ключ за разрешаването на тази криза и за бъдещото поддържане на социален баланс.

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Марк 15:37, 16 мар 23

Емоциалността на французите често ги забърква в големи кризи, дано скоро да се вразумят и да решат да си съберат боклука

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама