Мобилизация по Интернет

07:20, 20 апр 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

На фона на поредица от унизителни поражения след нейната пълномащабна инвазия, през месец септември, миналата година, Русия започна спешна и хаотична мобилизация, за да успее да спаси своята “специална военна операция“.

За да избегнат военната служба, хиляди мъже на възраст от 18 до 27 години избягаха в чужбина. В големите градове войната на Русия срещу нейния съсед винаги е изглеждала далечна. Но едно обръщение на президента Владимир Путин към нацията бързо променя това.  

Решението на Кремъл идва ден, след като окупираните райони на Украйна обявиха, че ще проведат извънредни референдуми за присъединяване  към Русия. Повече от 300 000 бивши войници и бивши наборници биват повикани да участват в кампанията. Тези от тях, които оказват съпротива, стават жертва на репресия, а и има случаи, в които те биват пребивани на улицата или в търговски центрове, защото отказват да изпълнят дълга към родината си.  

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yuri Kochetkov

Протести избухват в много руски градове, но те биват потушени бързо, а осмелилите се да изразят недоволство понасят строгостта на закона.

През месец септември, също за последен път, руските власти съобщават данни за броя на жертвите. Потвърждават смъртта на 5 937 военнослужещи.

Няколко месеца по-късно кампанията продължава. Руският парламент одобри законодателство, което да позволи връчването на повиквателни документи да се осъществява и онлайн.

Досега тези документи трябваше да бъдат връчвани лично или чрез работодател. По тази причина мнозина се възползваха от възможността да се отдалечат от мястото, където са регистрирани или просто да не отварят вратата, когато ги потърсят военни служители, за да избегнат изпращането на фронта. Макар и Кремъл да отрича, че този ход има за цел да ускори по-нататъшната мобилизация на руските граждани или да сложи край на масовото бягство от служба, съгласно новото законодателство се предвижда повиквателните документи да бъдат счетени за връчени, веднага след като се появят в специалния правителствен портал „Gosuslugi“, предназначен за „държавни услуги“. Случили се това наборникът ще бъде задължен да се яви в местната военна служба.

Тези, които откажат да се явят, ще получат забрана за пътуване в чужбина. Възможно е да последват и други ограничения.

“За“ въвеждането на законодателството гласуват 394 депутати и само един предпочита да се въздържи. Следващата стъпка, за да влезе то в сила, е подписването му от президента Путин, което се очаква да се случи скоро. Прессекретарят на президента Дмитрий Песков отрича законодателството да е свързано с разширяване на кампанията за мобилизация. Според него просто „системата трябва да отговаря на съвременните изисквания“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yuri Kochetkov

Защо ни е важно?

Този ход подсказва, че Москва се стреми да усъвършенства системата си, за да укрепи военните си сили в Украйна. Въпреки че правителствените служби отричат, че всичко това цели да принуждава повече мъже да се включат в сраженията, новият законопроект ще затвори множество вратички, позволяващи измъкване от военната служба.

След въвеждането на промените Русия ще създаде организационна инфраструктура, която ще ѝ позволи да провежда по-задълбочена мобилизационна кампания за изключително малък интервал от време. До момента крайно неясните критерии за набиране, грешките, допуснати от военните и противоречивите изисквания на длъжностни лица от различни нива, създаваха у руските граждани страх, че почти всеки може да бъде призован.

Въпреки че организационният процес скоро може да бъде променен, носещите се слухове за втора мобилизационна вълна създават очакването за нова пролетна офанзива, която ще изисква набирането на повече жива сила.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Gavriil Grigorov

Страх се насажда все повече, а ответните мерки срещу бягството са ясни.

В този момент руското общество бива яростно притискано от собствените си управляващи, които вече знаят, че страхът поражда бунт, но ако бъде овладян, може да се превърне в смъртоносно оръжие.

Държавният апарат развива не само технологичните си подходи, но и средствата, с които успява първо да концентрира голямо количество страх, което да превърне в агресия, след което успешно да пренасочи тази агресия към личния враг на Путин - Украйна.

Така народът забравя кой всъщност е виновникът, обричащ го обрича на смърт.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 08:39, 20 апр 23

Русия вероятно ще постигне известен напредък през първата половина на 2023 г., но може да й липсва способността да задържи печалбите си

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама