Обратно в Арабската лига

07:09, 15 май 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Балансът на силите продължава да бъде крехък и докато едни все още воюват, други се опитват да се помирят, за да се въздигнат пак.

Повече от десетилетие по-късно Сирийска Арабска република се завърна във влиятелната Арабска лига, след като беше изгонена заради репресиите срещу участниците в продемократичните протести, които доведоха до продължителната гражданска война в страната.

Решението идва след провеждането на среща при закрити врата на арабското представителство в централата на лигата в египетската столица Кайро. Това се случва няколко дни, след като висши дипломати от региона се събират в Йордания, за да обсъдят пътя за връщане на Сирия обратно към арабската общност, докато размириците в страната все още са в процес на притихване и преди провеждането на срещата на върха на Арабската лига на 19 май, когато домакин ще бъде Саудитска Арабия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/UAE Presidential Court

Регионалната организация ,,Арабска лига“ е основана през 1945 година и представлява свободен съюз на близо две дузини арабски държави, които са обещали да си сътрудничат по различни въпроси, включително икономически и военни. Членството на Сирия бива прекратено през 2011 година след избухването на гражданската война, която доведе до смъртта на повече от половин милион души. Въпреки че на практика днес гражданската война продължава, за победител се счита режимът на сирийския президент Башар Асад, използвал химическо оръжие срещу собствения си народ.

Настоящото завръщане на държавата в Арабската лига я задължава да поддържа диалог с останалите арабски правителства, чрез който постепенно да се постигне политическо решение на конфликта, което да съответства с Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Iranian Presidency Office

Този ход бе разкритикуван от САЩ и Великобритания, които са част от западните страни, наскоро заявили, че няма да възстановят отношенията си с правителството на президента Асад. Говорител на Държавния департамент на САЩ заявява, че Сирия не заслужава членството ѝ да бъде възстановено, но подкрепят дългосрочната цел на лигата за постигане на мир в страната.

Действията на държавите от Арабската лига за укрепване и възобновяване на връзките в региона се засилиха под натиска на настъпващата хуманитарна криза вследствие на опустошителното земетресение, което удари Турция и Сирия през февруари.

Защо ни е важно?

Предприемането на подобен ход се превръща в поредно доказателство, че процесите в Близкия Изток започват да се раздвижват неусетно, но с бързи темпове. Наличието на сблъсък между толкова различни високо-контекстуални култури прави действията им още по-трудни за проследяване от Запада.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Syrian President Office

Премахването на възбраната на Сирия за участие във взимането на решения, свързани с процесите в региона, има за цел да консолидира общността и да подобри връзките със сирийския президент. Но това не означава, че вече не съществуват дълбоки различия между арабските държави от лигата относно това как и кога Сирия да бъде възстановена. Към момента Катар, Кувейт, Египет и Йордания открито се противопоставят на плановете на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства за бързото й реабилитиране в състава на лигата.

Стремежът към нормализирането на взаимоотношенията се дължи и на затвърждаващия се контрол на Башар Асад над територията на Сирия. Сирийската криза, освен че разкъсва страната отвътре, същевременно има и много негативни ефекти върху нейните съседи, особено върху тези, които в момента най-силно настояват, че ситуацията трябва да бъде разрешена.

Неотдавнашното земетресение се превърна в катализатор на тези процеси. Засилената работа на Египет, Саудитска Арабия, ОАЕ и Бахрейн се концентрира в тясно сътрудничество, което има за цел да донесе стабилност в региона. Това се дължи на общото им виждане за епохата след Арабската пролет, за която смятат, че се е превърнала във време на хаос, довел до разпадането на Либия и Йемен и позволил на екстремистите да се появят в Сирия и Ирак.  По този начин се ражда и настоящото разбиране, че режимът на Асад е за предпочитане пред разрушителния хаос на сирийската опозиция и  гражданската война.

От значение за стимулирането на тези процеси е и желанието за създаването на условия, които да помогнат на стотиците хиляди разселени бежанци, особено на тези в Йордания.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mohammad Ali

Наблюдава се много голяма символична промяна в дипломатическите отношения. Постепенно много арабски лидери започват да предпочитат авторитаризма и да пренебрегват факта, че се ръкуват със сирийския режим, отговорен за пролятата кръв и страданията на хиляди невинни.

Завръщането на Сирия в Арабската лига се превръща в повратна точка, която поставя началото на нова поредица от процеси. Със  сигурност ще има опит за намеса и от външните Велики сили, но изглежда сякаш  арабският свят вече става все по-подготвен за това да извоюва независимостта си от чуждите разбирания и интереси.

С всеки свой етап сирийската криза доказва, че тя не може да бъде преодоляна чрез военни действия, и че всъщност никога няма да има победители и губещи. В конфликт, в който са намесени толкова много интереси, изгодата на един винаги ще възпира действията на друг.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 08:10, 15 май 23

Накрая май ще се окаже, че най-хитра сред арабите е Сирия

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама