Между редовете: Какво всъщност ни казват данните на социолозите?

14:53, 06 фев 23 / Политика Шрифт:
Александър Димитров

Преди дни излязоха резултатите от проучване на електоралните нагласи, извършено от Екзакта Рисърч Груп. Те получиха широко отразяване в медийното пространство, но за съжаление не бяха съпътствани от задълбочен политически коментар. Ето защо ние направихме собствен анализ на данните и достигнахме до пет основни извода. Някои от тях са очевидни, а други не.

Преценете сами.

Извод 1: Избирателите нямат доверие на политическите лидери

Данните на Екзакта показват, че недоверието към цялата политическа класа е огромно. Едва 7% от българите одобряват работата на Народното събрание, а при лидерите на водещите политически сили неодобрението се движи в диапазона между 67% и 75% и надхвърля в пъти одобрението.
*Данните на Екзакта показват, че единственият политик с положителен рейтинг е президентът Румен Радев
*Дори и да се случи обаче, шансовете за сформиране на управление около този блок са минимални поради очевидната липса на партньори.. При Борисов то е в съотношение 2,8 към 1, при Петков и Василев е 4,5 към 1, а при ген. Атанасов пада до 8,6 към 1.

Също така, прави впечатление, че лидерите на демократичната общност губят позиции. Това най-отчетливо се забелязва със спада на одобрението за лидерите на Продължаваме промяната Кирил Петков и Асен Василев. То вече е значително по-ниско от това за основния им опонент Бойко Борисов и е съизмеримо с това на лидера на ДПС – Мустафа Карадайъ. По същество това е сериозен удар върху амбицията на ПП да се утвърди като реална алтернатива на управлението на ГЕРБ. Струва си да се отбележи и факта, че одобрението за Костадин Костадинов вече надхвърля това за Христо Иванов, което трябва да бъде сигнал за членовете и симпатизантите на Демократична България.

Данните от проучването показват, че съществува една единствена възможност за стабилно управление на страната – широка евроатлантическа коалиция в състав 3+1 партии. Част от политическия елит обаче не е склонен да приеме тези реалности. Това е и причината да ни се наложи да достигнем до Извод 2:

Извод 2: В момента ни управлява този, който трябва

Данните на Екзакта показват, че единствения политик с положителен рейтинг е президентът Румен Радев. Дейността му се одобрява от 48% от гражданите на страната, което е два пъти повече от резултата на Бойко Борисов, а неодобрението към него възлиза на 39%, тоест - близо два пъти по-малко от това на останалите политически лидери. В този смисъл можем да твърдим, че днес страната се управлява от този, който трябва. Това ще продължи, докато не се реализира формулата спомената по-горе /ГЕРБ, ПП, ДБ плюс неявна подкрепа от страна на ДПС/ или докато не се състоят значитени размествания в електоралните нагласи, за каквито към днешна дата няма индикации.

Източник: Екзакта Рисърч Груп

Извод 3: Отново ни очаква ниска избирателна активност

Данните потвърждават усещането, че политическата класа е неспособна да се справи със задачата си. 60% от респондентите смятат, че страната има нужда от нови партии, различни от настоящите. Това е ясен сигнал, че към днешна дата политическите сили не отговарят на очакванията на избирателите и означава, че вратата за навлизането на нови субекти на политическата сцена е широко отворена.

Тъй като на предстоящите избори не се очертава да се появи голям нов играч, можем да очакваме ниска избирателна активност и допълнителна ерозия на доверието в партийната ни система. Това се потвърждава и от изследването на Екзакта, в което се твърди:

Въпреки възможността на предстоящите избори да се гласува и с хартиена бюлетина, 88% от българите допускат, че до урните през април т.г. ще отидат по-малко хора в сравнение с тези, които гласуваха на парламентарния вот през октомври 2022 г.“

Извод 4: Обединението между ПП и ДБ е задължително

Електоралните нагласи показват, че в този си вид Продължаваме промяната не е в състояние да бъде управленска алтернатива на ГЕРБ. Голямото изоставане на ПП от първата политическа сила я поставя в позицията на нишов играч, който се бори с БСП за гласовете в ляво-центристкото пространство и с ДБ за тези в дясно от центъра. Това е неблагоприятна роля, която предполага по-скоро допълнителна ерозия, отколкото възможности за растеж.

В същото време широка коалиция на демократичната общност /ПП-ДБ-плюс/ би могла да предложи реална управленска алтернатива на ГЕРБ. Тя би имала потенциала да консолидира анти-ГЕРБ вота, да изтласка БСП още наляво и да привлече към себе си част от колебаещите се избиратели. В този смисъл обединението е политически оправдано. Дори и да се случи обаче, шансовете за сформиране на управление около този блок са минимални, поради очевидната липса на партньори.

Източник: Екзакта Рисърч Груп

Извод 5: Има условия за създаването на нова формация около президента Румен Радев

За изграждането на успешен политически проект са необходими две неща – подходящи условия и лидер с високо одобрение. В настоящия момент и двете са налице. От гледна точка на условията, данните отчитат високо недоверие към цялата политическа класа, а 60% от избирателите смятат, че България се нуждае от нови партии „различни от настоящите“. От друга страна, има един единствен лидер, около който може да бъде изградена такава формация и това е президентът Румен Радев. Проблемът се състои в това, че той няма право да бъде партийно обвързан, а личният му рейтинг трудно би могъл да бъде прехвърлен на друг политически субект.

Обобщение

Нереалистично е да очакваме, че Румен Радев би напуснал поста си, за да се впусне в политическата надпревара – той няма интерес от това. За него е по-добре да продължи да управлява по реда, указан в Конституцията. Малко е вероятно и създаването на евроатлантическа коалиция, която да му отнеме властта – демократичните сили няма да се решат на това, поне до местния вот наесен, а ГЕРБ няма интерес от явно обвързване с ДПС и БСП. В този смисъл можем да предположим, че управлението на служебния кабинет ще продължи още дълго. В резултат на това, доверието в политиците ни ще ерозира допълнително – в политиката бягането от отговорност винаги се наказва. Ако пък това поведение продължи, е въпрос на време някой нов политически субект да се появи от нищото и да вземе властта.

А дали това ще бъде формация, оглавена от президента Румен Радев, или от ситуацията ще се възползва някой харизматичен популист, предстои да разберем.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама