Иновация в американския подход за вербуване на руски шпиони

07:30, 30 май 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ започна нова кампания, възползвайки се от ,,безпрецедентната“ ситуация, да убеди руснаците, недоволни от войната в Украйна и самия живот в Русия, да споделят своите тайни. За целта агенцията публикува кинематографично видео.

Служители, участващи в проекта, споделят, че руската инвазия в Украйна е създала историческа възможност за това руснаците сами да идват и да доставят информацията, от която САЩ се нуждае.

Снимка: cia.gov

Подходът, на който залага самото видео, се основава на отправянето на апел към руския патриотизъм и посланието в него е насочено именно към тази страна на руската душевност. Използвани са елементи на руската култура като цитати от стихове на Лев Толстой и Достоевски.

Източник: Източник: Уикипедия/Василий Петров

Темата за семейството се застъпва най-пряко.

Целевата аудитория се изяснява от самите персонажи, представени в емоционалната двуминутна история -  жена, която работи върху нещо, което напомня за правителствен компютър и мъж, който влиза в правителствена сграда, като първо показва личната си карта и след това сяда на бюро, отрупано с документи.

Стратегията за разпространение включва създаването на нов канал на ЦРУ в Telegram, социалната мрежа, която през последните години се превърна в популярен източник за публикуване на неофициални новини в Русия. Там към публикацията на видеото ще бъде прикачена и информация за това по какъв начин желаещите могат да се присъединят към кампанията. Те ще имат възможност анонимно и сигурно да се свържат с ЦРУ чрез използване на виртуални частни мрежи  или  VPN и  уеб браузъра Tor.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yuri Kochetkov

Агенцията се надява, че показвайки по-лесен път за установяване на контакт, ще подтикне по-голям брой хора да преборят колебанията и страховете си. ЦРУ заявява, че се интересува от всякакъв вид информация, като се стреми към това да успее да привлече руски граждани, работещи в разузнаването, дипломацията, науката и технологиите.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Shawn Thew

Но докато ЦРУ се опитва да търси руснаци в чужбина, ФБР започва подобен проект, който обаче ще бъде насочен към тези, които се намират в САЩ, включително и към притежателите на телефони, които  пристигат в или излизат от руското посолство на Вашингтон.

Защо ни е важно?

Неотдавнашното изтичане на документи от Пентагона предизвика хаос на международно ниво.

В резултат глобалните съюзници и партньори на САЩ започнаха да си задават въпроси относно това какъв за американците е статутът на международното право и как то бива прилагано от тях спрямо неприкосновеността на личния живот, цифровото съдържание и държавния суверенитет.

Този случай предостави и рядката възможност да се надникне  в дълбочината на американското разузнаване. Това сякаш подтикна американските служби да предприемат нов ход, с който да покажат на  света, че все още имат водеща роля в изграждането и практикуването на по-неконвенционални методи на шпионаж, които след края на Втората световна война винаги са успявали да осигурят предимство на страната, било то спрямо нейните врагове или спрямо нейните съюзници.

В настоящата ситуация ЦРУ директно приканва руснаците да шпионират собствената си страна. Това, в което агенцията се опитва да ги убеди е, че разбират положението, в което са поставени, тяхното потисничество, съмнение и липса на цел.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Maxim Shipenkov

На фона на всички легенди, които се носят около американските тайни служби, и вълнуващите филми за приключенията на неуловими шпиони с бърз ум и завидни бойни умения, вербуването на кадри чрез разпространението на видео в Интернет на пръв поглед изглежда наивно.

Точно по тази причина обаче е възможно въпросната стратегия да проработи. Все още не съществува по-лесен и бърз начин за разпространение на послания от социалните  мрежи. В модерното време те се превръщат в отражение на публичната сфера, която е онова място, в което се формира общественото мнение.

В този случай чрез намеренията си, представени като единна обществена позиция, американските служби се опитват да приемат ролята на защитник на определен колективен интерес, дори и ако всичко това налага да се  използват средствата на  пропагандата.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ShYuri Kochetkov

Възползвайки се от обстоятелството, че съвременната среда все повече бива съставяна не от хора с гражданско самосъзнание, а от потребители и консуматори, ЦРУ предлага на руснаците продукт, който би изкушил всеки, който осъзнава и изпитва на гърба си изживява последиците от провежданата война.

Всичко това за пореден път доказва, че битката в Украйна няма просто да бъде спечелена на бойното поле. Воденето на психологически борби  за надмощие с Русия се превръща в отлична възможност за Съединените щати.

Исторически този подход се фокусира върху продажба на американската мечта на руснаци. Но за да успеят да преодолеят влиянието на Кремъл, този път американците трябва да предоставят на руските граждани руският еквивалент на тази мечта.

В момент на война приказките за чудесата на американската демокрация са излишни, когато можеш да се изправиш срещу Русия със собствените ѝ тактики за убеждение.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ShYuri Kochetkov

         

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 11:02, 30 май 23

Чудех се дали тази акция е много глупава или хитра, но вече се обаждам, че ще се окаже ефективна

2 Анонимен 11:22, 30 май 23

Ми в такъв случай и руснаците да пуснат една обява за американските граждани-ако не искате повече да сте затлъстели тъпаци,които ги застрелват е така за кеф,щото могат,алате в Русия-каквото повикало,такова се обадило.Тази идея не е нищо друго освен последен отчаян опит да си останат господарите на света,късно е........

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама