Лени Рифенщал: „Не мога да кажа “съжалявам“

06:09, 05 юни 23 / Свят Шрифт:

Живеем в непредсказуеми времена. Абсолютно доказано. Близо до границата ни бушува война, разпалена от новия носител на злия човешки ген, диктатора на 21-ви век Владимир  Путин.

Не са малко асоциациите с носителя на злото на 20-и век – Адолф Хитлер, каквито неминуемо буди това име. И тук някак случайно изплува един малко необичаен въпрос – има ли Путин своята Лени Рифенщал, която ние не виждаме? Има ли някъде женски вариант на Оливър Стоун, който да отвори очите на хората, които ненавиждат Путин?

Източник: WIKIPEDIA/Private archive of Matthias Fanck

Отговорът не е ясен, но нека да си припомним коя е жената, възпяла нацизма и неговия идол и понесла на плещите си цялата сила на славата и човешкото презрение?  

 „Странна, вълнуваща, красива“ – така я описва бившият шеф на френското контраразузнаване Ив Боне. Лени Рифенщал има дълги крака с цвят на янтар. За тях казват, че това са „съвършените крака на най-безстрашната и най-красивата представителка на немското кино“. Без капка разкаяние, до края на живота си тя не отрича, че е изградила образа си на постановчик на новата немска история, символ на немското възраждане в очите на заслепената германска младеж и олицетворение на валкирийския чар на арийската раса.

Източник: WIKIPEDIA/Bundesarchiv, Bild Burmeister, Oswald

 През 101-годишния й живот светът, а с това и странната й съдба се променят безброй пъти. Много пъти е казвала, че животът й е даден от Бога. Стотици пъти е била обявявана за мъртва и пак е възкръсвала.

Аз съм обърната към себе си. От малка живея в един само мой свят… Егоцентрична съм.  Правя това, което чувствам, не се подчинявам…“, споделя в едно интервю Лени Рифенщал

Източник: WIKIPEDIA/Martin Munkacsi TIME Magazine - TIME Magazine cover, 3 March 1923

В началото не мечтае за кариера на артист, дори не иска да бъда известна. Желае да се занимава единствено с това, което обича – танца. Първата й танцова вечер в берлинската „Блютнер зал“ е само смел опит. На другия ден, докато седи в едно кафене в „Берлинер цайтунг“, вижда следните думи: „Нова танцьорка изгря за една нощ!“. Това е тя, но само за един миг. Съдбата изправя Лени Рифенщал пред неочаквано  изпитание. Претърпява тежка злополука и това слага край на танцовата й кариера.

Но започва нещо друго – авантюрата в света на киното.

Източник: WIKIPEDIA/Federal Archives/Burmeister, Oswald

Нейният пръв филм „Синя  светлина“ (1931), на който е продуцент, режисьор и изпълнител на главната роля, й носи невероятна популярност. Получава сребърен медал на първия кинофестивал във Венеция. Като че ли с него предвижда съдбата си. Подобно на героинята във филма и тя е обичана и след това отблъсната.

Прекарва времето в търсене на себе си, слуша с възхита речите на Адолф Хитлер и почти обезумяла от възторг възкликва: Той проговаря и земята сякаш се разпуква, изригва водна струя и мощно се издига към небето…“. Решава да пише на Хитлер, моли го за лична среща. И ето, че става чудо – фюрерът е гледал филмите й и я кани на аудиенция. Сделката с дявола е вече сключена.

Източник: WIKIPEDIA/Неизвестен автор

През 1934 г. Лени Рифенщал създава първия пълнометражен филм за нацизма „Триумф на волята“, чието заглавие е измислено от Хитлер. Филмът е бил заснет от покриви на сгради, от самолети и асансьори. 18 оператори и 19 асистенти снимат със специално монтирани релси и с 30 камери. Следват пет месеца на монтаж с по 20 часа в денонощието, по време на които Рифенщал монтира сама филма си.

Изумен от резултата, фюрерът иска от нея да заснеме филм за олимпийските игри в Берлин. Така през 1938 г. се ражда „Олимпия“ и камерата на Лени Рифенщал тръгва от руините на древността в Гърция. Телата на прекрасните статуи се претопяват в очертанията на красивите участници в олимпийските игри. Носен денонощно, без нито миг застой, от 3331 млади мускулести мъже, олимпийският огън изминава над 3000 км.

Източник: WIKIPEDIA/Bundesarchiv, Bild 146-1988-106-29 CC-BY-SA 3.0

Лентата е била заснета с безброй камери. Планирано е да се снимат 136 олимпийски събития с 45 оператори и стотиците им помощници. Лени прави невъзможното и решава, че камерите трябва да летят в балони, да галопират закачени за седлата на конете или да тичат, прикачени към раменете на бегачи и обектив насочен в краката.

Войната свършва, славата потъмнява, съдбата разгръща страниците си исветът на Рифенщал преди войната няма нищо общо със света й след нея. Прекарва три години в затвора, обсипвана с клевети и дела, които води със служебен защитник, защото няма възможност да плаща разноските си. Може ли изобщо да прави филми? Не. Тя просто няма сили.

Източник: WIKIPEDIA/Неизвестен автор

И колкото и странно да звучи, съдбата отново обръща благосклонно погледа си към тази невероятна, в много отношения чудовищно силна жена. Прехвърлила 60 години, тя се насочва към черния континент и прекарва цели осем месеца при едно необикновено племе – нуба. Резултатът от това пребиваване са два фотоалбума с изключителни портрети на представители на племето.

В Африка заснема документалния си филм „Черният товар“ за търговията с роби. Но необичайната орбита на съдбата не свършва тук. Прехвърлила 70-ата си година, тя се отдава на една друга страст – гмуркането. Малко преди 100-тния си рожден ден монтира документалния си филм „Подводни импресии“, за който казват, че пресъздава невероятната красота на океанското дъно, постигната в резултат на 2000 гмуркания под водата.

Източник: WIKIPEDIA/Bundesarchiv

Безкрайно интересен и противоречив живот, в края на който Рифенщал пише: „Да кажа, че съжалявам, не е трудно, но аз не мога да се разпъна и да унищожа самата себе си. Всичко е много страшно. Повече от половин век страдах и това няма да свърши до смъртта ми. Затова не мога да кажа „съжалявам“, то значи толкова малко.“

Но да се върнем към началния ни въпрос: Има ли настоящият диктатор от Кремъл своята Лени Рифенщал или е твърде безличен за това?!

Източник: ЕПА/БГНЕС/Grigory Sysoevs

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 4
1 Анонимен 09:58, 05 юни 23

Нека не забравяме,че наричаният от янките диктатор и руснаците сложиха край на Хитлер и на фашизма.Ако не бяха те и сега щяхте да крещите "х..............р".ако разбира се не са ви направили на сапун.И бъдете сигурни,че този човек никога няма да допусне фашизма да се върне отново на негова земя.......Промиването на мозъци в България не работи,освен може би в София,ама тя не е България........

2 АЛюбононимен 12:55, 05 юни 23

Съжалявам за психопатологията ви. Като героинята ви , ще ще се гърчите до края, макар и добре платени.

3 Анонимен 07:09, 06 юни 23

Ако Путин е диктатор, то какъв ли е фашистчето Зеленски и неговите американски ментори, чийто ръце винаги са изцапани с кръвта на милиони невинни жертви по целият свят!!!

4 Анонимен 05:09, 09 юни 23

Подкрепям коментар номер 3!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама