Любов с вкус на дясна идеология

07:51, 20 юни 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Ако сайтовете за запознанства не са нищо ново в общност, в която съществуват такива, посветени на вегани или червенокоси, то един от тях успява да се отличи с мотото: ,,Патриотизмът никога не е бил толкова романтичен“.

Като знак за увеличаващото се разпространение на дяната идеология, във Франция се появява ново приложение за романтични запознанства на патриоти. Целта на платформата, наречена ,,Droite au Coeur“ (Право към сърцето/Дясно от сърцето), е да свърже жените и мъжете, гордеещи се със страната си и споделящи сходни ценности.

Въпреки че сайтът твърди, че не произлиза ,,от кабинета на нито един политик“ и няма ,,предизборна или бойна цел“, той се популяризира с помощта на Бруно Атал, полицейски синдикалист, който се кандидатира на последните законодателни избори през 2022г. като представител на националистическата партия ,,Reconquête!’’. Замесен е и Патрик Либрехт, директор на ISSEP  - институт за социални , икономически и политически науки, основан от крайнодесния лидер Марин Льо Пен.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Teresa Suarez

Платформата обозначава потребителите си като ,,пазители и защитници“ на ,,цивилизационното богатство“, а себе си определя като тяхно ,,голямо семейство“.

При създаване на профил потребителите се задължават да предоставят информация за своята етническа принадлежност, семейно положение и религия. Същo така е необходимо да посочат поне едно или две политически предпочитания от списък с десни партии, сред които са ,,Reconquête!’’ на Ерик Земур и ,,Националното събрание“ на Марин Льо Пен.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Christophe Petit Tesson

Защо ни е важно?

Във време, в което дебатите за имиграцията стават все по-напрегнати и политическите лидери вече не изпитват колебание да говорят за ,,етническа подмяна“, появата на платформа за запознанства на хора с десни убеждения се превръща в още една крачка на френското общество напред по пътя на радикализацията на крайнодесните активисти.

Приложенията за запознанства, насочени само към поддръжници на дясната идеология, вече са често срещани в САЩ, но появата на такова във Франция е знак за това как крайната десница става все по-транснационална, с което успява и все по-лесно да осъществява пренос на идеи.

Крайната десница във Франция използва всякакви места за осъществяване на запознанства, които не се считат за политически, а са свързани с ежедневния начин на живот на хората. Създаването на този сайт е показател за нейната адаптация към дигиталните инструменти, но също и към реалността на това какво представляват запознанствата днес.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Shawn Thew

В новата история на Франция победата на Еманюел Макрон на президентските избори предизвика значителни трусове в многопартийната система на страната, вследствие на което настъпи прегрупиране на партиите отляво и отдясно. Част от тази промяна във френския обществен живот може да бъде проследена и до ислямистките терористични атаки, които опустошиха страната, започвайки през 2015г. Тъй като много от левите политици започнаха да се изместват на дясно постепенно ,,дясното“ става практически неразличимо от крайното дясно

Въпреки всичко, което френската система декларира, разделението в обществото се изостря с всеки изминал ден. Макар и десницата да счита себе си за пазител на традиционните ценности, точно ключовите „свобода, равенство и братство“ постепенно се сблъскват със своята противоположна проява в обществените нагласи.

Източник: PIXABAY/WikiImages

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:06, 21 юни 23

Вече всичко се превръща в едно извращение, дори любовта

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама