Новият председател на Съвета на Европейския съюз

08:08, 02 юли 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

През следващите шест месеца Испания поема ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз, но въпреки това вниманието на испанците сега е насочено в друга посока. Само три седмици след началото на това важно събитие в страната предстои да се проведат общи избори, които могат да доведат до смяна на правителството.

Испанският премиер Педро Санчес посочва, че в основата на испанското председателство ще залегнат темите за укрепването на европейския индустриален суверенитет, единството срещу глобалните предизвикателства и усилията за ускоряване на климатичния преход. Той изтъква също така, че реиндустриализацията ще бъде негов първи приоритет.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Hoslet 

Призовава и за преместване на ключови индустрии в Европа, по-специално тези в областта на енергетиката и здравеопазването.

Вторият приоритет на Санчес е Зеленият преход. Лидерът твърди, че ако Европейският съюз успее да предвиди предизвикателствата и да се адаптира към тях, това ще се превърне в огромна възможност за просперитет на целия континент.

Като трети приоритет премиерът посочва социалната справедливост. Според него положителният национален растеж не е достатъчен.

Санчес настоява, че съществува необходимост от по-добро разпределение на богатствата в целия блок.

Педро Санчес в Украинската Рада/1 юли 2023 Снимка: ЕПА/БГНЕС/Stringer 

Плановете на испанския премиер включват и посещение при украинския президент Володимир Зеленски. Санчес иска пътуването да бъде първият акт на испанското председателство, ,,за да покаже с присъствието си неразделната подкрепа на ЕС за Украйна във всички области: военна, хуманитарна и икономическа“.

Защо ни е важно?

Традиционно, председателстващите държави се опитват да определят дневния ред в рамките на блока, въпреки че резултатите в крайна сметка зависят от всички членки. Испания няма много силно влияние, но шестмесечният мандат ѝ дава възможност за постигне на напредък по основните въпроси, пред които блокът е изправен.

Обявяването на предсрочни избори в Испания на 23 юли привлича още повече вниманието върху испанското председателство. Някои предполагат, че изборите ще забавят законодателните промени, които вече са поставени на заседателната маса в съюза.

Големият въпрос, който стои пред европейските партньори на премиера Педро Санчес е дали той ще успее да се задържи на власт след предстоящите избори.

Те могат да се окажат проблем по отношение представянето на позициите и интересите на самата Испания.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Hoslet 

Има и друго - в момента председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен финализира някои от своите  водещи инициативи, което означава, че случващите се политически промени в Испания могат да увеличат шансовете ѝ за втори мандат при евентуална кандидатура.

На прага на испанското председателство Съвета на ЕС е изправен пред решаващи въпроси за отворената стратегическа автономия на континента, които ще изискват холистичен подход за повишаване на европейската конкурентоспособност и напредък. Това предоставя възможност на Испания да подчертае значението на Иберийския полуостров като естествен мост между ЕС, Латинска Америка и Африка.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 08:56, 03 юли 23

Предстоящите избори ще затруднят Испания да даде стратегически насоки за много от законодателните проекти, които вече са на масата

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама