"Вагнер" ли е чудовището, което ще изяде своя създател?

07:07, 04 юли 23 / Свят Шрифт:
Станислав Бояджиев

Ако на 23 и 24 юни сте били на почивка или сте били прекалено зает, за да се интересувате от новините, то вероятно сте пропуснали наредения от лидера на частната армия "Вагнер" Евгений Пригожин марш към Москва.

Хиляди наемници се подчиниха на заповедта и надлежно поеха към столицата. Съобщено бе за свалени хеликоптери, които произвели стрелба по наемниците, а покрай тях и един самолет. Тежко въоръжената колона бе наречена "Марш на справедливостта".

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sergei Ilinitsky 

По пътя жителите на големия руски град Ростов на Дон посрещнаха и изпратиха бойците с овации. Съпротива от руската редовна армия нямаше, нито от далеч по-слабо въоръжената полиция. На по малко от двеста километра от Кремъл колоната внезапно спря, не заради изкопаните в паниката траншеи по пътя, нито заради струпаните тежки камиони или пък от обстрел от лоялни на Путин части, а защото заповедта просто бе отменена.

Сред изненаданите се намериха хора с чувство за хумор, които сравниха кратката заплаха от преврат с неуспешния опит на шефа на Автоваз да запали новата Лада на икономическия форум в Санкт Петербург.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yuri Kochetkov 

Големият въпрос е дали този кратък епизод по време на война, ще има сериозни последици върху хода ѝ, както и ще се отрази ли върху вътрешната стабилност на Руската федерация. Конфликтът между Пригожин и ръководството на руската армия не тлееше, а гореше ярко осветявайки "Вагнер" поне от година. В битката за Бахмут частната компания - съобщено от лидерът ѝ - загуби повече от 20 000 бойци.

През май той предупреди за възможна нова руска революция. В края на следващия месец предвиденото от него масово въстание, като това от октомври 1917 г., не се състоя, но месецът още не е дошъл. Интерпретациите за създалото се напрежение се оказаха многобройни. Официалната версия е, че обаждане от страна на белоруския президент Лукашенко спряло колоната. Именно той "убедил" Пригожин да спре похода.

Как точно, не стана ясно.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Press service of the President of Belarus
 
Но да се върнем към началото! Поводът за въпросния марш бил въздушен удар срещу лагер на "Вагнер" в Украйна. И то от руска страна. Което говори, че Кремъл е предполагал бунт. Разследващият журналист Христо Грозев потвърди, че още преди "марша на справедливостта" се е наблюдавала повишена активност по телефоните на различните служби за сигурност в Москва. Нищо неочаквано, защото всяка война води до проблеми, несигурност и все по-отслабващ режим в страната, която е губеща.

Скоростта обаче, с която наемниците се придвижиха, както и слабата или напълно отсъстваща съпротива бяха забележителни и неочаквани.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Anatoly Maltsev

Подробностите от сделката за часове, която до днес не е засегнала нито министъра Шойгу, нито началник-щаба Герасимов, нито Пригожин, също представлява интерес, но засега е недостъпна за широката публика. Вън от съмнение сред пострадалите е репутацията на президента Путин. Наложило се да бъде спасяван от Лукашенко според официалната версия. Комичните опити да бъде спряна военната колона със стрелба от вертолети и изкопи в асфалта показа липса на ресурси за сигурност извън войната в Украйна.

Възникна и въпрос как биха се почувствали гражданите и съседите на РФ при промяна на режима. Изборът също бе притеснителен. И Пригожин, и Путин извън Русия се смятат за военнопрестъпници и то в голям брой държави! А сред тези, чиито президенти все още разговарят с Путин, като Китай и Турция например, няма как да не се породило безпокойство. В бъдеще не е ясно дали усилията им ще срещат надежден партньор в лицето на настоящия стопанин на Кремъл.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Maxim Shipenkov

Руската пропаганда - напомняща заплахите, идващи от крайнодесните почитатели на конспиративните теории QAnon "Вярвайте на бурята… вярвайте на плана… той идва… ще дойде…" - олекна.

Особено след  думите на Пригожин, че бил решен да спре "злото, донесено от военното ръководство", което, според него, пренебрегва и вече е унищожило живота на десетки хиляди руски войници. Споменатото от него "зло" в последните няколко седмици преди бунта - очевидно с подкрепата на Путин - обяви, че ще постави "Вагнер" и други нередовни сили и милиции под пряк контрол. Съчетано с предполагаемия въздушен удар и слуховете, че Шойгу е осуетил изгодни сделки за Пригожин, са добро обяснение за случилото се.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yegor Aliev 

Ден преди наемниците да се отправят към Москва, лидерът им потвърди в интервю, че войната в Украйна е била грешка от самото начало. В свое оправдание заяви, че когато се води битка, то трябва да се води както трябва. Без да напада лично Путин - за който знаем, че сам се сравнява с Петър Първи - Пригожин посочи вътрешния кръг от олигарси и министъра на отбраната Шойгу, който имал лични интереси, като подбудители.

Шефът на Вагнер отхвърли всички идеологически твърдения на Путин относно войната – необходимостта от денацификация на Украйна, заплахата от разширяване на НАТО – просто като прикритие. "Нашата свещена война се превърна в рекет", казва той.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Anatoly Maltsev

Бруталността във войната, както и в руското обществото, доведоха до усещане за безизходица. Създадоха вътрешни врагове, които са склонни да решават спорове с оръжие и външни такива, за които с основание се предполага, че дори и след поколения едва ли ще забравят раните нанесени от терористичните методи на руската армия.

През годините Путин създаде чудовища, които са на път да го изядат. Самият той призна, че държавата е дала на "Вагнер" само за периода от май 2022 г. до май 2023 г. 86 милиарда рубли (1 милиард щтски долара).  А дали името на чудовището ще носи името на прочутия немски композитор или някое друго, предстои да научим.

Източник: Wikipedia

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:23, 04 юли 23

Тази статия си е чисто съчинение по картинка,защото никой не знае истинските факти.Никой нормален човек не би си помислил,че е възможно да се превземе Москва с 5000войници,ако ще и да са киборги.Всъщност Пригожин е много прав,Путин може,ако реши да приключи войната за една нощ.Просто ще удари с всичката си мощ и на другата сутрин няма да има Украйна,няма да има спор.За 1 година война украинците така и не разбраха ,че техния проблем не е Путин а Зеленски-той праща да умират собствените си сънародници и отказва мир,защото се е продал,а и всичките си 44млн.сънарпдници продаде.Не случайно западняците се разтреперваха от ужас от метежа,защото са наясно,че следващия след Путин ще приключи войната за 1нощ,както каза Тръмп-внимавайте какво си пожелавате.А дали Путин е загубил нещо-ще видим-Вагнер в гърба на украинците не ми прилича на загуба......ще видим.....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама