Власт по наследство

09:29, 28 юли 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Дългогодишният камбоджански министър-председател Хун Сен официално потвърждава, че се оттегля от премиерския пост. Тъй като неговата Камбоджанска народна партия си гарантира още една съкрушителна победа на проведените наскоро избори, е трудно да се очаква, че в страната ще настъпи драматична промяна.

Затова 70-годишният бивш комунистически боец от Червените кхмери и най-дълго управлявал лидер в Азия заявява, че е готов да предаде властта.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Kith Serey

По план неговото място трябва да заеме най-големият му син Хун Манет, възпитаник на Военната академия на САЩ в Уест Пойнт, който оглавява армията на страната.

,,Хун Манет ще започне да изпълнява длъжността министър-председател на Камбоджа от вечерта на 22 август 2023г. нататък“, казва Хун Сен в изявление, излъчено по Националната телевизия на Камбоджа. Той подчертава, че въпреки оттеглянето си, ще продължи политическата си кариера като председател на Камбоджанската народна партия, член на Националното събрание и председател на Върховния таен съвет към краля, а след това и като председател на Сената, след изборите за негови членове на 25 февруари 2024г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Kith Serey

През последните 38 години най-дълго управлявалият лидер в Азия, Хун Сен стабилно консолидира властта с тактиката на силната ръка. Но на 70-годишна възраст той осъзнава, че е време за промяна. Синът му Хун Манет става част от очакваната смяна на поколенията в управляващата партия, която планира да назначи по-млади лидери на повечето министерски позиции.

Защо ни е важно?

Мнозина от предстоящите наследници на управляващите в Камбоджа получават образованието си на Запад, което занапред предвещава постепенна промяна в тона на лидерите от Камбоджа. Очаква се това да доведе и до изменения в стила на лидерство на страната както по отношение на нейната външна политика, така и спрямо вътрешната.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Kith Serey

Широкоочакваният ход на Хун Сен идва, след като автократичната Камбоджанска народна партия си осигурява за пореден път победа на парламентарните избори, които западните страни критикуват като нечестни и не свободни. Последващото издигане на власт на сина на Хун Сен е част от по-голяма смяна на поколения.

Но въпреки поколенческите изменения, на Хун Манет ще се наложи за дълг период от време да управлява спрямо имиджа на баща си. Основният фактор, който ще легитимира управлението му, ще бъде точно този, че е доверен наследник на фамилията.

Но това не означава, че Хун Сен няма тайно да запази значителна част от влиянието си в страната.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Kith Serey

Докато издигането на Манет до поста на министър-председател се счита за предвидим ход, то очакванията за това той да успее да предефинира камбоджанската политика са минимални. Партийно-държавната система е дълбоко вкоренена в защитата на интересите на сегашния управляващ елит и на тези на техните приближени.

Засягането на тези интереси означава, че системата на цялата страна може да бъде разбита.

Проведените избори в Камбоджа успяват да осигурят средство за приемственост на лидерството в управляващата партия, както и официално да отбележат прехода между първото и второто поколение лидери.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Kith Serey

Това е важно събитие след четири десетилетия стабилно управление на автократичния лидер Хун Сен. Изборно транскрибираният подход е знаменателен не само за прекратяването на едноличната власт, но също така вероятно поставя началото на нова дълготрайна ера под управлението на настоящите наследници на властта.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:52, 01 авг 23

Това е поредното доказателство за това, че предстои времето на една нова политическа класа. Вече ставаме свидетели на това как се построяват бъдещите политически модели

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама