Вечният въпрос на Персийския залив

06:00, 11 авг 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Саудитска Арабия и Кувейт потвърждават, че съвместното притежават права върху находището на газ и петрол в западната част на Персийския залив, наречено Дура, за което частично претендира и Иран.

Двете страни призовават Иран да се включи в преговорите за демаркация на източваната граница на морската ,,разделена зона“ в Персийския залив.

Предвижда се Саудитска Арабия и Кувейт да преговарят като една страна, а срещу тях да се изправи Иран ,,в съответствие с разпоредбите на международното право“. Техеран и по-рано е заявявал, че има дял в находището Дура. Според него подписаното през миналата година, саудитско-кувейтското споразумение за разработването му е,,незаконно“.

Източник: Al Majalla 

Наричано Араш в Иран и Дура или Дора от Саудитска Арабия и Кувейт – офшорното находище е открито през 1967 г. и запасите му се оценяват на 310 милиона барела петрол и 20 трилиона кубически фута газ.

Дни след като Кувейт официално съобщава, че страната ще започне сондиране и производство, без да чака демаркацията на границата, от Иран отговарят, че ще преследват правата и предимствата си спрямо находището, ако другите две страни откажат сътрудничество.

Защо ни е важно?

Спорът за газовото находище Дура в Персийския залив засяга отношенията между Саудитска Арабия и Иран. Също усложнява плановете за газово развитие на двете страни, плюс тези на Кувейт.

Случващото се идва на фона на съгласието на Саудитска Арабия и Иран да възобновят дипломатическите си отношения. Уговорката е от март тази година, направена в сделка, сключена с посредничеството на Китай.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Iranian Presidency 

Държавите-съперници прекратяват отношенията си през 2016 г. Седем години по-късно въпросът с Дура показва, че значителните проблеми между двете страни си остават.

Въпреки че са известни със своя нефт, природният газ също е важен за трите страни.

Длъжностните лица в Саудитска Арабия и Кувейт се стремят да разработят газовите запаси, за да облекчат напрежението предизвикано от пазара на петрол за производство на електроенергия. Същевременно Иран се опитва да навакса изоставането в разработването и монетизирането на собствените си газови резервоари в резултат на годините санкции и изолация.

Големият въпрос е дали оспорваното газово находище се разглежда като едно или като две места за добив. От своята страна на Персийския залив Иран нарича находището ,,Араш“, докато Саудитска Арабия и Кувейт наричат частта във водите си ,,Дура“. Въпросът се съсредоточава върху това колко от него е в ирански води?

Снимка: ЕПА/БГНЕС/KUNA

Много експерти от индустрията смятат, че находището е само едно, но е способно да произвежда значително количество газ, както и кондензати, продавани като нефт.

Дура или Араш далеч не е първото газово находище, което се намира извън суверенни граници. Международните правни механизми за съвместна експлоатация и за споделяне  на приходите в подобни ситуации са добре установени.

Само в Персийския залив Иран споделя други петролни и газови полета с Катар, Обединените арабски емирства и Оман. И все пак споровете, произтичащи от подобни договорености за споделяне не винаги се уреждат по приятелски начин.

В настоящия контекст на опасенията относно глобалните енергийни цени и свързания с Украйна недостиг на газ водят до извода, че дори ако въпросът бъде разрешен гладко и експедитивно, производството в Дура/Араш няма да започне близките няколко години.

Най-малкото заради значителните разходи за развитие.

Предвид всички обстоятелства случаят предоставя ключова възможност за държавите от Персийския залив да развият работни отношения помежду си въпреки напрежението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама