Това ни е важно

06:04, 02 сеп 23 / Защо ни е важно Шрифт:

Преди използвано за описване на заобикалящия ни свят, днес изкуството често ни служи като пътеводител в осмислянето на действителността. Например във вечната борба между доброто и злото, вселената на комиксите може да послужи като чудесна аналогия за свят, в който все повече злодеи се опитват да разстелят своя мрак.

Завръщането на Черепа превръща София в своеобразно подобие на Готъм Сити – тъмен мегаполис на престъпността и корупцията. Брилянтни, зловещи, и пресметливи - злодеите обичат да всяват хаос. Дори без видима причина. Това, което прави един злодей велик обаче, е сложността на неговия характер.

Снимка: БГНЕС/Зара Русева

Образцовит“ представители на това съсловие често са притежатели на дълбока жестокост и специфична мотивация, която ги движи напред.

Прекарал последните три години в изгнание, Васил Божков се прибира в България от Дубай. Противно на общото разбиране за царуващото беззаконие, той е задържан веднага след кацането му на летище София.

Но това не успява да възпре началото на хаоса.

Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Проблемите на хазартния бизнесмен с властта започват в края на 2019 г. Тогава той получава 18 обвинения, сред които такива за ръководство на организирана престъпна група, сформирана с цел изнуда, данъчни престъпления, пране на пари, принуда и длъжностни престъпления.

Това подтиква обвиняемият да избяга в Дубай, откъдето продължава да се сражава с българската власт, отправяйки многократно обвинения срещу Бойко Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов.

Снимка: БГНЕС

Обрат в събитията настъпва, когато Божков решава да се завърне в родината си, въпреки че до 23 август не е имал разрешение да напусне Дубай от местните власти ,,заради опасност за живота му“.

Определеният му срок изтича, но завръщането в страна, която все още се бори с обществените си разногласия, например относно атентат срещу бивш главен прокурор или разстрел на бивша барета-настоящ застраховател-бъдещ политик, първоначално изглежда някак безразсъдно.

Това разбиране бързо бива опровергано, когато, позовавайки се на писмо от ,,Интерпол“, пристигнало в България дни след самия Божков. От държавното обвинение съобщават, че бизнесменът може би е екстрадиран. С последното прокуратурата само предизвиква нова конфликтна ситуация.

Снимка: БГНЕС/Прокуратура

За известно време ненадейната намеса на името и на наскоро взривения Евгений Пригожин успява да отклони вниманието от същината на действията на главните герои на създаващата се история.

Но фокусът бързо се мести отново върху българската действителност, след като Васил Божков решава да даде показания срещу Бойко Борисов и Владислав Горанов.

Към момента Черепът остава в ареста поне до 5 септември, когато трябва да има окончателно съдебно производство за неговото задържане.

Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

С това втория етап от плана е задействан.

Подобно вселената на Готъм Сити, престъпленията на елита често имат една основна цел - получаване на повече власт. Заради облагите, естествено. Нечестната природа на управляващите създава жив организъм, който се движи под ръководството и йерархията на корупцията.

Но докато в комиксите съществува правилото, че там, където има злодеи, на тях се противопоставят герои, то в нашата действителност нещата никога не се случват по този начин. В родния екшън сюжет все още липсва образ като този на Батман, който да бъде готов да се изправи срещу силите на злото.

Известен с прякора ,,Черепа“, във вътрешната кореспонденция на щатския държавен департамент, Васил Божков е определян като ,,най-печално известният гангстер на България“.

Снимка: БГНЕС

Оттук насетне появата на Черепа поставя началото на нова глава в една стара криминална история. Нейният следващ етап зависи от това дали ще станем свидетели на поредното замитане следите на замесените в корупционен скандал за стотици милиони или на отсвирването на някои „герои“ от политическия елит.

А отговорността за това към този момент остава в доказано надеждните ръце на българската прокуратура…

Снимка: БГНЕС/Фондация Тракия

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:29, 04 сеп 23

А каква точно е разликата между черепа,тиквата и харварда,май няма такава-три глави на едно чудовище.......

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама