Американската инвестиция в европейската регионална сигурност

07:07, 27 сеп 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Съединените щати подписват споразумение за заем на стойност 2 милиарда долара в подкрепа на програмата за модернизация на отбраната на Полша.

След нахлуването на Русия в Украйна Варшава се стреми да увеличи въоръжените си сили. Така сделката за чуждестранно финансиране бележи напредък в областта на отбраната между двете страни.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Marcin Cholewinski/POLAND OUT

В изявление на Държавния департамент се казва, че Полша е ,,решителен“ съюзник на САЩ, чиято сигурност е „жизненоважна за колективната отбрана“ на източния фланг на НАТО. Подчертава се, че подобно финансиране е запазено за най-важните партньори на Вашингтон в областта на отбраната.

Правителството на САЩ предоставя на Варшава и допълнителни 60 милиона за покриване на разходите по заема. Парите са под формата на чуждестранно военно финансиране. То трябва да подпомогне ,,спешни покупки на отбранителни продукти и услуги от САЩ“.

Тези финансови средства представляват субсидия, която има за цел да създаде благоприятни условия за отпускането на заема.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Tytus Zmijewski/POLAND OUT

Това се случва по време на процес, при който Полша модернизира въоръжението и военната си техника, заменяйки това, което е предала като помощ на Украйна. Освен със САЩ, страната си сътрудничи и с южнокорейски оръжейни компании.

Защо ни е важно?

Сключване на споразумение със САЩ и отпускане на подобна сума за обновяване на отбранителната мощ, затвърждава опитите на Варшава да се превърне във водеща фигура в европейските отношения със Съединените щати. Но това е само част от процесът, при който балансът на политическите сили в Европа продължава да се измества на Изток.

Заради войната в Украйна, разбира се.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Pawel Supernak/POLAND OUT

От години полските политици настояват, че Русия е реална, цивилизационна и екзистенциална заплаха. Страховете започват да се оправдават и това принуждава Полша да предприема необходимите действия, да се предпази от евентуална атака на Москва.

Войната на президента Владимир Путин ускорява плановете на Варшава, принуждавайки страната да потърси нестандартни решения.

Реакцията на Полша не е необичайна за държава, граничеща с мащабен конфликт. Но действията на Варшава са продиктувани и от усещането за политическа изолация сред съюзниците в Европа - поради трудни отношения с Германия и нерешени спорове с ЕС.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Tytus Zmijewski/POLAND OUT

Страната обаче продължава да бъде верен съюзник в Централна Европа и един от най-силните партньори на САЩ в насърчаване развитието на сигурността и просперитета в цяла Европа.

И докато войната в Украйна продължава да бушува, отношенията между Вашингтон и Варшава може придобият първостепенно стратегическо значение.

Разположена на източния фланг на НАТО, Полша служи като решаващ буфер срещу  заплахите от Изток. Военната мощ на страната, особено на сухопътните сили, може да я превърне в първа отбранителна линия на Европа срещу евентуална руска инвазия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Marcin Cholewinski/POLAND OUT

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 20:13, 27 сеп 23

Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами----- https://urlis.net/biocom

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама