Риши Сунак на границата на сътрудничеството с ЕС

18:48, 09 окт 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Британският премиер Риши Сунак предвижда договаряне на двустранна инициативи с България, Белгия и Сърбия, насочени към справяне с организираната престъпност, свързана с нелегалната миграция. По план споразумението с България трябва да бъде насочено към обмен на информация и осигуряването на практическа подкрепа.

На срещата на върха на Европейската политическа общност в Гранада, Испания, британският министър-председател призовава за по-координирано действие относно справянето с нарастващите нива на незаконна миграция към Европа.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Tolga Akmen 

Той припомня, че само от началото на годината са открити повече от 25 000 души, които са прекосили Ламанша.

,,Равнището на незаконната миграция към континентална Европа е най-високото от близо десетилетие насам. Подлъгани от трафикантите, хиляди хора умират в морето. Ситуацията е неморална и неустойчива“, посочва Риши Сунак в изявление преди срещата на върха на ЕС.

“Не можем да позволим на престъпни банди да решават кой да пристига на европейските брегове“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Tolga Akmen 

Министър-председателят на Обединеното кралство ще договори и двустранна декларация със Сърбия. Тя ще бъде за насърчаване на съвместните усилия в борбата с организираната имиграционна престъпност. Особено като се има предвид ролята на балканската страна като ключов транзитен пункт по миграционния маршрут на Западните Балкани.

Защо ни е важно?

Събирането на 47 лидери от ЕС и извън Съюза представлява среща на Европейската политическа общност. Това е новият орган, създаден миналата година след нахлуването на Русия в Украйна.

Неговият основен фокус е да обсъди войната, но също така предлага възможност на лидерите да провеждат по-широки и по-неформални дискусии.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Juanjo Martin

Бидейки заобиколени от държави-членки на ЕС, Западните Балкани се превръщат в изключително значим регион за миграционната политика на Европа. Шестте държави от Балканския полуостров формират транзитен център и ключов коридор за мигранти, насочващи се към ЕС, особено от Близкия Изток, Азия и Африка.

В този контекст излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз предоставя на страната възможността да предефинира външната си политика. Тази възможност е най-голяма в региони, където Обединеното кралство вече може да провежда дипломацията си извън политиките на Съюза.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Valdrin Xhemaj

Един от регионите е именно този на Западните Балкани, които също остават извън миграционните политики на ЕС, но същевременно са включени в политиката на ЕС за разширяване.

Същевременно през изминалите месеци се наблюдава особено приоритизиране на темата за нелегалната миграция от страна на премиера Риши Сунак, което отвежда анализаторите до твърдението, че ускоряването на антимигрантската политика на Обединеното кралство към този момент се дължи главно на амбициите на премиера за предстоящите избори.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Adam Vaughan 

По този начин фокусът на действие на британския политик пада върху справянето с това, което според него са първопричините за проблема - контрабандистите на хора. А това изисква по-координирани действия както от страни извън ЕС, така и от неговите държави-членки.

Засега не е ясно колко от европейски лидери споделят приоритетите на Сунак и са готови да предприемат колективни действия. Затова желанието на британският премиер ще продължи да зависи главно от постигане на съгласие между страните, по-специално тези от ЕС, за начина, по който да споделят бремето на миграцията.  

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Tolga Akmen

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:50, 10 окт 23

Ми да не бяха им бомбардирали държавите на тия хора,а сега реват.Защо пък точно ние трябва да им спасяваме надменните задници,а те да живеят като паразити с наша работна ръка и наши ресурси.Ерата на колониите приключи и е време да го разберат. ....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама