Свобода, равенство, братство и тероризъм

07:19, 16 окт 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Франция повишава нивото си на тревога след поредния терористичен акт. Френският президент осъжда ,,варварството на ислямския тероризъм“, след като нападател намушква учител до смърт и наранява още двама души в училище в Северна Франция.

Според полицията учителят е бил убит пред главния вход на училището. Той е бил намушкан в гърлото и гърдите, преди нападателят да влезе в сградата и да продължи с атаката си.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ludovic Marin

Нападателят е арестуван и срещу него е започнато разследване от френската национална антитерористична прокуратура. Тя вижда наличието на терористичен мотив, защото според полицията Мохамед Могоучков е крещял ,,Аллах Акбар“ по време на атаката,

Ислямистът е идентифициран като 20-годишен руснак от района на Южен Кавказ в Чечня. Той пристига в страната през 2008 г. и с течение на времето попада в полезрението на френските служби за сигурност поради подозрение за радикализация.

Атаката повдига въпроса за сигурността в училищата. Тя идва почти три години след обезглавяването на друг учител – Самюел Пати, който бе убит посред бял ден, отново от радикализиран чеченски бежанец, близо до училището си.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Teresa Suarez 

Въпреки че всичко се случва в деня на масовите протести срещу конфликта между Израел и Хамас, властите все още не откриват непосредствени доказателства за връзка между двете неща. Засега страната остава с повишено ниво на тревога, което ѝ позволява да разположи повече полицейски и военни сили по улиците.

Защо ни е важно?

След период на затишие, тероризмът отново се превръща в една от основните тревоги на гражданите и политиците в Европа. На фона на това се откроява въпросът – защо именно Франция е толкова важна мишена за локалния ислямистки тероризъм?

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ludovic Marin

Франция е специфичен случай. Смесица от токсични съставки, появили се колкото отвън, толкова и отвътре. Според анализатори в основата са от отношенията на страната с мюсюлманите и мюсюлманския свят.

По отношение на външната политика, ислямистите настояват, че Франция е легитимна цел поради дългата история на намеси в мюсюлманския свят,. Особено в региона на Близкия Изток и Северна Африка. В исторически план страната е виждала Средиземноморието като територия от стратегическо значение в борбата срещу други европейски държави.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ludovic Marin

Друга причина е съставът на френското население. Франция е отворена към приема на мигранти от региона. Но държавата не разполага с пълни данни за етноса и религията на населението, поради спецификата на френските закони.

Всички тези фактори повишават вероятността от ислямистки терористични атаки.

Поради сложността и дълбочината на проблема, манталитетът ,,Ние срещу тях“ започва да заема все по-стабилно място във френското общество. Това е страх от културата на другия, а той е благодатна почва за още варварски прояви.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама