Поредно заседание на 50-и конгрес на БСП

13:02, 12 фев 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Турбуленции и нов стар лидер

Провелото се на 11 февруари 2023 година заседание на БСП започна с искане на оставката на лидера Корнелия Нинова.

„Този конгрес се прави, за да може всеки да си каже мнението“, заяви в началото на заседанието Валери Жаблянов. 

Евродепутатът Петър Витанов настоя първата точка от дневния ред да бъде за отстраняването на Нинова. Предложението му беше подкрепено и от други членове на партията, сред които Крум Зарков, според когото настоящото ръководство е спечелило конгреса, но е загубило изборите.

Снимка: БГНЕС

Тези действия бяха последвани от санкция. В рамките на деня 14 души от т.нар. вътрешна опозиция бяха изключени от партията, при това с голямо мнозинство в залата. Причината? Опорочаване началото на конгреса и нарушаване на устава. Сред отстранените са Валери Жаблянов, Петър Витанов, Светлана Шаренкова и повторно Кирил Добрев.

Румен Гечев определи искането на оставката на лидера на партията като ,,опит за атентат“ няколко седмици преди изборите. Последваха спорове, като вътрешната опозиция се опита да превземе трибуната. Това не беше допуснато и недоволните напуснаха залата.       

В своето изказване Корнелия Нинова заяви, че заседанието е изключително важно, защото засяга обсъждане на концепцията за нова, модерна лява програма и идеология. Нинова изтъкна, че БСП е единствената партия в България, която дискутира тези  въпроси, защото винаги се е позовавала  на своите идейни корени. Беше обявена и позиция на партията против енергийните санкции срещу Русия, които според Нинова биха обрекли българската ядрена енергетика, българския икономически живот и живота на домакинствата.  

Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП посочи още, че дипломацията е единственият път за прекратяването на войната в Украйна

Обсъдиха се още провеждане на референдум относно ,,джендър“ идеологията в училищата и национална кампания в подкрепа на Турция и Сирия.

Накрая се прие решение в подкрепа на Румен Овчаров, който наскоро беше включен в списъка „Магнитски“. Според социалистите по този начин партията застава зад българския национален интерес в областта на енергетиката, подкрепяйки експертите, които го защитават.

През цялото време около трибуната имаше многократни опити за заглушаване на Корнелия Нинова и призиви за оставка. Към недоволните се присъедини дългогодишният лидер на ПЕС,   евродепутатът Сергей Станишев. Според него настоящото ръководство на партията отказва да поеме своята отговорност.

Защо ни е важно

В крайна сметка проведеното заседание на 50-ия Конгрес на БСП категорично показа, че вече съществува реална и активна вътрешна опозиция. Всички трусове, както и появата на нов ляв проект, ще доведат до промени в резултатите на партията на предстоящите избори, а може би и до изключването на още членове на БСП.

Партията сякаш не е готова да прекъсне наложеното статукво и самото й съществуване е заложено на карта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама