Mоментът на Джо Байдън

18:39, 22 окт 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Американският президент Байдън призовава американците да застанат зад Израел и Украйна, изтъквайки в обръщение в най-гледаното време, че предоставянето на военна и икономическа помощ на двете страни е в интерес на глобалната стабилност и националната сигурност.

15-минутната реч на Джо Байдън, едва втората, която произнася от Овалния кабинет, се опитва да свърже два много различни глобални конфликта, за да обясни на американците, които наблюдават отстрани, защо тяхната намеса е необходима.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yuri Gripas 

Украйна и Израел, казва той, са изправени пред заплахи от унищожение от тирани и терористи.

Историята ни е научила, че когато терористите не плащат за своя терор, когато диктаторите не плащат цена за своята агресия, те причиняват повече хаос, смърт и повече разрушения - казва Байдън зад бюрото си в Овалния кабинет.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Michael Reynolds 

Президентът изнася речта си, докато администрацията му се подготвя да се противопостави на искането за 74 милиарда долара помощ за двете страни. Усилията на американския лидер да изгради подкрепа за проектирането на по-голямо американско влияние в чужбина се случват на фона на дълбоко разделение на населението у дома.

Наблюдава се политическа дисфункция в Конгреса, икономическа несигурност и възможността за реванш в годината на изборите срещу бивш президент, изправен пред множество наказателни обвинения.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Miriam Alster

Байдън се обръща към законодателите с молба да разрешат различията си и да се съберат бързо, за да приемат ролята на Америка като това, което той нарича ,,съществена“ страна.                

Американското лидерство е това, което държи света заедно. Американските съюзи са това, което ни предпазва. Американските ценности са това, което ни прави партньор, с когото другите нации искат да работят.

Защо ни е важно?

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Michael Reynolds 

Джо Байдън се изправя пред предизвикателството да убеди американците, както и целият останал свят, че Съединените щати трябва да се ангажират със света отвъд своите граници. В един разпокъсан политически момент у дома и в чужбина все още не ясно дали американският президент отново ще има силата да поведе нацията след себе си.

Президентът Байдън ще остане в историята като последният американски президент, роден по време на Втората световна война и възпитан във вярата за американската мощ, изповядвана през Студената война.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Martin Divisek

Никой друг лидер на световната сцена днес не може да се похвали, че преди 50 години пак е седял в кабинета на израелския министър-председател, но с  с Голда Меир. Или, че е обсъждал демонтажа на съветските ядрени оръжия с Михаил Горбачов.

Така че не е изненадващо, че войните, в който Байдън избра да включи Съединените щати – защитавайки Украйна и обещавайки помощ на Израел за унищожаването на Хамас, провокират у него проява на страст, емоция и откровеност, които обикновено липсват в речите на президента.

По време на речта си американският лидер преминава от едната в другата криза, твърдейки, че ако Америка не се изправи и в двата конфликта, резултатът ще бъде: „хаос, смърт и повече разрушения.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Johnatan Ernst

Този аргумент отразява неговата увереност, че това е моментът, за който се е подготвял през цялата си политическа кариера, нещо, което той често изтъква, когато компетентността му е подложена на оспорване заради възрастта му.

Чувството му за мисия обяснява защо, на 80-годишна възраст, през последните осем месеца посещава две държави в разгара на активни войни. Той съчетава публичните прегръдки с частни предупреждения към американските съюзници.

Но същевременно внимателно пази американските войски от двата конфликта. Джо Байдън изглежда решен да докаже, че въпреки всички критики, че Съединените щати са разделена и западаща сила, те остават единствената нация която може да моделира събитията в свят на непредсказуем хаос.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Miriam Alster

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 13:19, 23 окт 23

Тик-так,президентските избори наближават,а заедно с тях и края на байдъновци,както и изборите за европарламент ще сложат край на урсулите...Държавата ,предизвикала смъртта на милиони хора по света чрез преврати,атентати,насила внесени революции вече не може да убеди никого,че се бори за каквото и да е.....едноличното световно господство приключи......

2 Анонимен 12:18, 24 окт 23

Байдън е най-силният президент на САЩ след Роналд Рейгън,който събори СССР -империята на злото. Сега пък той ще събори международния терорист Путин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама