Ябълката на раздора за индийската ,,демокрация“

20:17, 07 ное 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Американската мултинационална корпорация Apple предупреждава най-малко 20 видни индийци, включително опозиционни политици и журналисти, че са мишена на спонсорирани от държавата кибератаки.

Новината подновява подозренията, че правителството използва електронно наблюдение срещу своите вътрешни политически съперници и критици.

Членове на индийския парламент от няколко опозиционни групи публикуват в платформата X скрийншотове на имейли от Apple. Те информират за това, че техните айфони са били обект на опити за хакване. Но поредицата от известия, изпратени от технологичната компания не посочват конкретно, че зад атаката стои индийското правителство.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Harish Tyagi

Говорителят на Apple пояснява, че компанията не преписва известията за заплаха на конкретен нападател, спонсориран от държавата. Обаче опозиционните политици веднага решават да обвинят правителство на премиера Нарендра Моди в подслушване.

Това събитие се случва след като през 2021 г. стотици индийски номера попадат в списък с потенциални цели за наблюдение от потребители на Pegasus – военен шпионски софтуер, който може да разбие защитата на смартфони на Apple и Android.

Списъкът включва телефонни номера, принадлежащи на опозиционния лидер Рахул Ганди, журналисти, висши бюрократи и съдии от Върховния съд.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Piyal Adhikary

Защо ни е важно?

Вече на власт от близо десетилетие, индийският премиер Нарендра Моди и неговото правителство консолидират властта около себе си, като налагат репресии срещу свободата на словото, подкопават независимостта на пресата и заглушават гласовете на несъгласните, включително и на тези в опозиция.

Случаят от тази седмица се вписва в този модел и затвърждава подозренията на засегнатите.

През последните години Apple заема все по-значима позиция в Индия, тъй като икономиката на страната стига до пета позиция в света. Това помага на американската мултинационална корпорация да оспори господството на платформата Android.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Divyakant Solanki

Заедно с това Apple става все по-важна и за индийското правителство.

Технологичният гигант се превръща в най-известната компания, която се е присъединила към правителствената кампания за увеличаване на местното производството. Индийската Tata Sons и тайванската Foxconn дори купуват и строят фабрики, които произвеждат iPhone-и от висок клас.

Така американската компания участва активно в намаляване на зависимостта от Китай като производствен център.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ritchie B. Tongo

Но това са американски приоритети. И Apple не могат да помогнат на Индия да остане най-голямата демокрация в света. Сраната отдавна се е превърнала в пример на световната демократична рецесия. А неотдавнашното понижаване рейтинга на страната до хибриден режим е показателно за автократизацията на света.

Специфичното за Индия е, че демократичното управление се подкопава не чрез драматичен преврат или среднощни арести на опозиционни лидери, а посредством напълно законни методи за тормоз на опозицията.

Сплашване на медиите и централизиране на изпълнителната власт са сред основните лостове на Делхи.

Чрез приравняване на критиката към правителството с нелоялност към нацията, управлението на Нарендра Моди потиска по всевъзможни начини идеята, че опозицията е легитимна.

Включително посредством мобилните технологии.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jagadeesh NV

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама