Meta и мега дезинформацията

07:14, 04 дек 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Meta твърди, че е премахнала хиляди акаунти от Фейскбук, които са базирани в Китай, но се представят за американски потребители.

Те привличат вниманието на компанията с това, че обсъждат предимно политически въпроси, свързани със Съединените щати. Meta предупреждава, че зад схемата прозират координирани международни усилия. Целта е оказване на влияние върху предстоящите избори за американски президент.

Nick Clegg, the President of Global Affairs at Meta

Снимка: ЕПА/БГНЕС/John G. Mabanglo

Мрежата от общо 4789 фалшиви акаунти използва имена и снимки, взети от другаде в интернет, и копира политическо съдържание от ,,Х“. Копираният материал включва публикации на видни политици, републиканци и демократи.

Meta не преписва последната кампания на комунистическото правителство на Китай. Отбелязва, че страната се е превърнала в третия географски източник за координирано неавтентично поведение, след Русия и Иран. И във Фейсбук, и в други социални платформи.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Alex Plavevski

Това е петата китайска мрежа, която технологичният гигант разкрива и сваля в рамките само на година. Но докато предходните кампании се съсредоточават конкретно върху развитието на китайските въпроси, последната се концентрира пряко върху вътрешната политика на САЩ.

Компанията-създател на Фейсбук предупреждава, че въпреки премахването на акаунтите, същите мрежи продължават да оперират в други платформи - ,,Х“, YouTube, Gettr, Telegram и Truth Social.

Meta твърди, че чуждестранните противници диверсифицират източниците на своите операции.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Teresa Suarez 997

Представителите на републиканците в САЩ обвиняват служителите на технологичната компания в цензура на платформите и социалните медии. Но Meta настоява, че нейната координация между технологичните компании, правителството и правоприлагащите органи е прекъснало чуждестранните заплахи.

Защо ни е важно?

Настоящият опит за намеса във вътрешната политика на Съединените щати има за цел не да фаворизира една или друга страна, а да подчертае дълбоките разделения в американската политика.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Justin Lane

Това представлява значителна промяна на кибер пейзажа, в сравнение с изборния цикъл в САЩ, от 2020 г.

Новоидентифицираната мрежа показва как чуждестранни противници на Америка успешно експлоатират базирани в САЩ технологични  платформи, провокирайки раздори и недоверие.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Shawn Thew

Това е предупреждение за потенциалните последици от онлайн дезинформацията. Защото догодина предстоят националите избори не са само в САЩ. На дневен ред са Мексико, Украйна, Пакистан, Тайван и много други нации.

Meta изтъква усилията си, да закрие фалшивите социални медийни мрежи, като доказателство за своя ангажимент към почтеността на изборите и демокрацията.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Etienne Laurent

Същевременно критиците ѝ твърдят, че фокусът на платформата върху фалшивите акаунти служи за отвличане на общественото внимание. От неспособността ѝ да се справя с развитието на дезинформацията. С което пряко допринася за поляризацията и недоверието в обществото.

По всичко личи, че предстоящата 2024 г. ще постави много предизвикателства. Те ще провокират именно релацията между социалните медии и дезинформацията.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Stringer

Фокусирани върху борбата за рейтинг и финансовите си цели, платформите все още не осъзнават колко съществена е тяхната роля в публичната сфера.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама