Разделяй и владей

18:45, 04 дек 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Русия обяви движението за права на хората с различна сексуална ориентация за ,,екстремистко“. Активисти твърдят, че обозначението може да постави представителите на ЛГБТИ общността и техните организации под заплаха от наказателно преследване.

Дори за нещо просто като показването на знамето с дъгата.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sergei Ilnitsky 

Решението на Върховният съд на Русия е още една стъпка от смразяващата репресия срещу гейовете и транссексуалните хора в страната, чиито права са драстично ограничени от началото на войната в Украйна.

Държавната реакция е следствие от дело без ответници, което е заведено от Министерство на правосъдието.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sergei Ilnitsky 

Четиричасовото съдебно заседание се провежда при закрити врата, тъй като, според съобщения в руската преса, делото е предварително обявено за секретно. Въпреки че поне една организация за правата на гейовете извън Русия се опитва да се противопостави на съдебното производство, в съда не са допуснати контрааргументи.

Съдията по делото постановява решението да влезе в сила незабавно.

Съгласно него всяка новинарска агенция, блог или дори физическо лице, публикуващо някаква форма на публично съобщение, в което се споменава международното ЛГБТИ движение, без да е отбелязано екстремисткото ѝ обозначение, подлежи на сериозна глоба.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sergei Ilnitsky 

Затова скоро след обявяването на мярката официалната руска информационна агенция РИА Новости започва да нарича движението екстремистка организация в докладите си.

Мерките, насочени към руските ЛГТБИ групи, започват да се развиват сериозно след 2012 г. Тогава Владимир Путин се завръща на президентския пост. Впоследствие Русия приема закон, забраняващ ,,гей пропагандата“, насочена към непълнолетните. Ограниченията са разширени през 2022 г., когато се: Забранява всичко, което одобрява нетрадиционните връзки и педофилията сред руснаците.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sergei Ilnitsky 

Защо ни е важно?

Решението на руския Върховен съд прави работата на всички ЛГТБИ организации несъстоятелна. И представлява ескалация на заплахата срещу гей общностите в Русия. Излага ги на постоянен риск от наказателно преследване, дори без основателна причина.

Това не е първият удар, който държавата нанася срещу общността, но с настоящето си действие властите маркират една определена група от руските граждани не само като нещо лошо или като източник на пропаганда, а като ,,екстремисти“.

Оттук лесно може да последва и поставянето на определението ,,терорист“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yuri Kochetkov

Случващото се е част от дългогодишно провеждане на определена политика. Руският президент Владимир Путин описва продължителна война като борба за запазване на руските традиционни ценности. Гей общностите често попадат в неговия разказ в ролята на потенциален троянски кон на Запада.

На този фон съдебното решение идва няколко месеца преди момента, в който се очаква, че Путин ще използва „руските ценности“ като опора на кампанията си за президентските избори в страната.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Grigory Sysoev/SPUTNIК

Може да се очаква настоящото постановление на съда да послужи за отвличане на вниманието от реалните проблеми.

Кремъл често използва трика със създаване на митични врагове. Обикновено те са външни, чужди. Сега обаче стратегията разделяй и владей придобива ново значение, което води до превръщането и на своите във врагове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама