ЕС лице в лице с терористичната опасност  

18:00, 06 дек 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Европейският съюз е изправен пред огромен риск от терористични атаки през коледния период.

Според Йлва Йохансон, еврокомисар на вътрешните работи на блока: с войната между Израел и Хамас и поляризацията, която тя причинява в нашето общество заплахата нараства.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Hoslet

Оценката на Йохансон се основава на рязкото нарастване на екстремистката пропаганда, циркулираща онлайн. Но също така и на покаченото ниво на заплаха в държавите-членки, на фона на неотдавнашните атаки в Белгия и Франция.

Поради това еврокомисарят призовава всички страни да приложат мерките на ЕС за справяне с езика на омразата и за ограничаване на ресурсите, използвани от екстремистките групи.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Bertrand Guay

Определянето на нивото на терористичната заплаха е от компетенцията на всяка отделна държава-членка, тъй като дефинициите на мащаба и нивата се различават в отделните части на ЕС. Взимайки предвид тази особеност, Йохансон обещава да предостави допълнителни 30 милиона евро. Те ще бъдат в подкрепа на членките за защита на местата за поклонение и други обществени пространства. Парите са част от фонд ,,Вътрешна сигурност“.

Предупреждението идва дни, след като радикален ислямист намушква смъртоносно германско-филипински турист. Ранява и други двама души с чук. Всичко се случва близост до Айфеловата кула.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Teresa Suarez

Заподозреният, идентифициран като Арман Раджабпур-Мияндоаб, се е заклел във вярност към т.нар. Ислямска държава.

Защо ни е важно?

Ислямисткият тероризъм продължава да бъде най-голямата заплаха в Западна Европа. В миналото континентът е страдал изключително много от различни форми на насилствен екстремизъм и множество религиозни войни. Днес ЕС провежда активна политика,  която да стимулира уважението към всички религии. Той защитава свободата на всеки да вярва и да практикува своите религиозни обичаи, но точно това в момента го излага на риск.

В особено деликатен международен контекст, ситуацията в Близкия Изток изостря напрежението и засилва поляризацията, която подхранва тероризма.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yoan Valat

Войната в Газа и терорът на Хамас радикализират проявите на ислямистите в европейските общества. И действията им са емоционална реакция на последния месец.

Живеем в свят, в който политиките в защитата на човешката идентичност често създава антагонизъм между групи и общности, включително в самия ислямски свят. Същевременно социалните мрежи продължават да играят изключително важна роля за увеличаване напрежениете. Терористичната вълна, пред която се изправя Европа, е тясно свързана с разпространението на дезинформация и език на омразата.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Bertrand Guay 

Това, на което ставаме свидетели през последните години, не е сблъсък между исляма и други религии. Случващото се дори не е сблъсък на цивилизации. То е израз на целенасочено противопоставяне на цивилизацията срещу варварството.

Основната характеристика на този процес се проявява под формата на конфликт между уважението към живота и нихилистичния тероризъм.

Защитата на начина на живот, дълбоко вкоренените основни свободи и сплотеността на цели общества се превръщат в основна движеща сила на Съюза.  

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Bertrand Guay 

Европа вече е откъсната от своята удобна рутина. И воденето на война срещу тероризма вече е оправдано.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 23:02, 06 дек 23

Каквото повикало,такова се обадило.........няма демокрация наложена с бомби.......

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама