Един срещу всички

17:00, 18 дек 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Унгария блокира взимането на решение от Европейския съюз за отпускане на финансова помощ на Украйна.

Президентът на Европейския съвет Шарл Мишел съобщава, че всички 27 държави-членки на ЕС, с изключение на една, са подкрепили пакет от 50 милиарда евро финансова помощ за Украйна.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Hoslet

Един лидер не можеше да се съгласи – уточнява Мишел, имайки предвид унгарския премиер Виктор Орбан. Това налага на лидерите да се съберат отново в началото на следващия месец, за да се опитат да постигнат необходимото единодушно съгласие.

На фона на повечето европейски лидери, които одобриха започването на официални преговори за приемането на страната в блока, това е екзистенциален пробив за Киев, който се опитва да засили подкрепата на своите съюзници.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Matthys 

Случаят не е първият, в който Виктор Орбан възпрепятства решение на Съюза. В миналото той дори забавя някои от санкциите срещу Русия, което кара мнозина да го възприемат като най-близкия съюзник на Владимир Путин в блока.

Настоящото споразумение за присъединяване на Украйна идва в решаващ момент за нейния президент Володимир Зеленски. Освен с Европа, лидерът преговаря и със Съединените щати, от които също очаква отпускане на средства за военните му усилия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Javad Parsa

Защо ни е важно?

Въпреки че процедурата по присъединяване към Европейския съюз отнема години, предприемането на подобен ход от страна на настоящите членове на блока представлява символична акт.

Украйна е възприемана като силно мотивиран кандидат и нейното правителство стриктно следва европейските изисквания за реформи. Страната все пак ще трябва радикално да преструктурира управлението си, за да може един ден да постигне европейската си мечта.

Намесата на Виктор Орбан в подобно решение обаче разкрива пукнатините в този план. Той парализира европейските решения в преследване на по-голяма цел - преобръщане на европейските нагласи за модела Унгария.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Matthys 

През последните години, страната се превръща в бастион на идеите срещу либералните ценности, имиграцията и това, което унгарският премиер определя като ,,джендър идеология“.

Европейските лидери се опасяват, че Виктор Орбан желае да създаде хаос и безпорядък, като постепенно унищожи ЕС отвътре. Ситуацията е ,,един срещу всички“. Тя придвижва отношенията между Унгария и Брюксел към точка на пречупване.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Hoslet

Изискването за единодушие на всички държави-членки на ЕС по ключови въпроси е част от основните принципи на блока. То гарантира дори на малките държави право на глас. Но Константният системен проблем - Виктор Орбан затвърждава вярването на мнозина, че в дизайна на Съюза има сериозен дефект.

Непредвидимият край на настоящата ситуация може да доведе, както до нови разделения на Стария континент, така и до повече проблеми за Украйна.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sergey Fadeichev

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 10:40, 19 дек 23

Единствения здравомислещ политик,който поставя на първо място интересите на собствените си граждани и собствената си икономика,а не е слуга на онова зелено фашистче,което изби собствения си народ,за да служи вярно на янките.А и тя войната приключи,остава разделянето на Украйна.....

2 И САМ ВОИНЪТ Е ВОИН 11:49, 22 дек 23

Това заглавие ше ви е по- подходящо, а стига сте ни зомбирали

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама