Не всеки има приятел като Сергей Лавров

16:09, 16 фев 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

На 15.02.2023 година лидерът на движение ,,Русофили“ Николай Малинов, за когото наскоро стана ясно, че е част от новия списък ,,Магнитски“, съобщи, че заминава за Русия. Пътуването му има за цел получаване на компетентна правна експертиза по въпроси, свързани с международното право, защото, по думите му, ,, тук няма такава“.

Срещата трябва да се проведе днес в Москва, а негов събеседник ще   бъде външният министър на Руската Федерация – Сергей Лавров. Пред медии Николай Малинов уточни, че ще говори ,,с приятели“, с които да обсъди какви действия да бъдат предприети.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Защо ни е важно

На пръв поглед това изглежда като съвсем нормална човешка постъпка. Всеки човек се обръща първо към приятелите си, когато има проблем. В случая обаче, определянето на предстоящата среща като приятелска е неуместно. Ролята, с която Николай Малинов ще участва в уговорения разговор, ще бъде на политик, който ще обсъжда позицията си в България с политик от друга държава. Наскоро името му попадна в актуализирания списък по глобалния закон ,,Магнитски“ от Държавния департамент на САЩ. Обвинен е в подкупване на съдия (Андон Миталов), с чиято помощ е получил разрешение за пътуване до Русия, след като през септември 2019 година му е повдигнат обвинителен акт за шпионаж в полза на руски интереси, с който му се забранява да напуска страната.

Нормално е да потърси правна помощ, но разумно ли е да се обръща точно към тези ,,приятели“, които са му помогнали да стигне до това положение?

За пътуването си Николай Малинов уточни още, че: ,,За Русия ще летя през Турция и се връщам в неделя. Нямам забрана да напускам страната“. Той също заяви, че вече търпи санкции по закона ,,Магнитски“. Всичките му банкови карти, както и някои сметки, са блокирани. Проблем е възникнал и по време на регистрирането на четворната коалиция, в която участва ,,Русофили“, в Централната избирателна комисия (ЦИК). Въпреки затрудненията документите са подадени и се очаква становище на комисията.

Видимо е, че предстоящата среща между Николай Малинов и Сергей Лавров не е случайна и няма да бъде просто правна консултация. Общуването с човек от подобен ранг, към който руският външен министър принадлежи, в такъв момент, предполага, че предстои опит за силна атака на руските интереси към България. Атака, чийто удар може да бъде нанесен точно в разгара на предстоящите предизборни кампании.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ситуацията е показателна и за самата дързост, която Русия отново проявява. Списъкът ,,Магнитски“ компрометира не само българските корумпирани лица, но и начина на провеждане на руската политика и смелостта й да се намесва във вътрешната политика на друга страна, което би трябвало да направи бъдещите й действия по-внимателни.

Но уви, не! Може би старият и изпитан подход е по-добър от промяната.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Прав е човекът! 21:50, 16 фев 23

Атаката е по-скоро в енергетиката ни

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама