Случаят Депардийо

18:00, 03 яну 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Обществени фигури застават зад Жерар Депардийо след обвинение в сексуален тормоз и нападение. В публично писмо десетки актьори, режисьори и други известни личности във Франция заявяват, че актьорът е бил жертва на ,,линчуване“ и трябва да има възможност да продължи да работи.

Въпреки множеството критики.

,,Не можем повече да мълчим пред това, което се стовари върху него, пред пороя от омраза, който се излива върху неговата личност“, заявяват те в писмо, което е публикувано от вестник Le Figaro.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Teresa Suarez 

Силната обществена реакция идва седмица, след като Еманюел Макрон пръв заема позиция в защита на Жерар Депардийо. Президентът на републиката осъжда ,,преследването“, предизвиквайки шок и недоумение сред френските феминистки.

Обвиненията срещу актьора се трупат от години. Голяма част от критиките, биват провокирани наново след излъчване на документален филм по френската телевизия ,,France 2“. В него Депардийо прави изключително груби сексуални и сексистки изказвания, по време на пътуване до Северна Корея, през 2018 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sebastien Nogier

Впоследствие, в интервюта с медии, над дузина жени го обвиняват директно. Твърдят че ги е опипал, тормозил, изнасилил или, че е направил неуместна забележка със сексуален подтекст.

В един от случаите срещу него дори е заведено дело за сексуално посегателство. 74-годишният Депардьо обаче категорично отрича да е извършил някое от тези действия и към момента не е осъден по нито едно от обвиненията.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Guillaume Horcajuelo

Защо ни е важно?

В представите на страните от Източна Европа, френското общество винаги се е свързвало с думата либерализъм. Със своите принципи за равенство, свобода и братство, през последните десетилетия то задава модел на поведение за останалите европейски нации.

През последните години френската филмова индустрия се бори с няколко нашумели обвинения в сексуално насилие. Дори предприема стъпки за справяне с тях. В същото време страната осигурява топъл прием на артисти като Джони Деп и Уди Алън, обвинени в подобни злоупотреби.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yoan Valat 

Французите разглеждат случая с Жерар Депардийо като „внос“  на американски сексуални порядки в страна, която отдавна се свързва с по-открити нагласи.

Писмото в защита на Жерар Депардийо отразява смесената реакция към движението #MeToo във Франция. В страната съобразяването със сексизма е приветствано от феминистките групи, но подхранва притесненията от влиянието на културата и нравите, внесени от Америка.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Guillaume Horcajuelo 

Глобалният протест срещу неправомерното сексуалното поведение все още среща съпротива в европейските общества. Но вече са налице признаци, че отношението на французите към равенството между половете и тормоза на работното място се променя.

Въпреки културното разделение по темата.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Hennig Kaiser 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама