Промяна в идеологията или в целта

13:23, 17 фев 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Политическият преход на Явор Божанков

Изисква се смелост да се опълчиш на партията, която те е издигнала. Особено, ако тази партия е БСП. През месец декември 2022 година Явор Божанков бе изключен от парламентарната си група. Причината? Той си позволи да разкритикува от парламентарната трибуна позицията на левицата за въздържане от изпращане на оръжия за Украйна. След това подкрепи ратификацията. От БСП аргументираха действията си с това, че изказването на Божанков е в разрез с вече взето решение от Националния съвет на БСП и Общото събрание на парламентарната група да се гласува с ,,против“.

Почти три месеца по-късно, на 16.02.2023 година, става ясно, че изключеният от БСП  Явор Божанков ще бъде водач на листата на коалицията между Продължаваме промяната и Демократична България в Габрово. Също така ще бъде включен в списъка с кандидат-депутати в един от трите избирателни района в София. Той ще се кандидатира от гражданската квота.

В листите на БСП Явор Божанков е избиран пет пъти за депутат от гражданската квота.

Интересно е съвпадението, че на изборите на 2 октомври водач на листата на Продължаваме промяната в Габрово също беше отцепил се от партийната си група политик – Радостин Василев от Има такъв народ А до момента Явор Божанков винаги се е кандидатирал от избирателния район Велико Търново.

Защо ни е важно

Снимка: БГНЕС

Тази кратка история, с помощта на един човек, разкрива подхода на две партии. Методите на БСП все още не са се променили. Нетърпимостта към противоречие веднага активира страха от вътрешна опозиция. Съответно бързо се предприемат и необходимите мерки. Любопитен е и подходът на Продължаваме промяната. Веднъж може да бъде щастлива случайност, но да дадеш възможност на втори отцепил се от парламентарната си група политик показва намерение. Това не е цялостна стратегия за приобщаване на политически отцепници, но е добра провокация на оформящите се опозиционни сили. Кой друг, ако не бивш член на дадена партия, ще бъде способен  да предвижда най-добре какви ще бъдат действията на противниците.

Що се отнася до самото решение на Явор Божанков да бъде част от листите на ПП-ДБ – беше очаквано. От месеци в общественото пространство се говори за тази възможност, което макар на пръв поглед да изглеждаше просто като спекулация, действията на самия Божанков подсказваха хода на развитие на ситуацията. Въпреки че  през последните месеци той отказваше да споделя политическите си планове, след като стана независим депутат, Божанков често гласуваше в унисон с ПП и ДБ в парламента.

Дали промяната е в личната идеология, или зад този ход се крие определена цел на Явор Божанков, предстои да видим. Сигурно е обаче, че неговата история се превърна в провокация, отправена не само към познатия политически модел на безкритично примирение с волята на по-голямата структура, но и към самото общество. Тълкуванията, предразсъдъците и прогнозите винаги са много, особено преди избори. Въпреки това се очаква, че новият кандидат на коалицията между Продължаваме промяната и Демократична България ще си извоюва добър резултат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама