Не питай старило

20:59, 27 фев 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Докато бившият американски президент Доналд Тръмп продължава да насърчава Русия да нападне територията на НАТО, някои от нациите, граничещи с руско-украинския конфликт, започват да търсят алтернативни начини за защита.

Страни като балтийските държави и Финландия предупреждават, че заплахата вече е на хоризонта.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Toms Kalnins 

В опит да притъпят евентуалната атака на Кремъл държавите обмислят да възобновят употребата на противопехотни мини, както и на други по-стари военни технологии. Наблюдавайки силните отбранителни линии на своя враг в Украйна, те отбелязват, че руската система от минни полета, тел и окопи е постигнала почти невъзможното, след като успява да спре настъплението на украинските войски. 

Сега военните на тези страни претеглят възможностите за успех на евтината система, която е способна да забавя танкове и да печели време, в случай на война.

Противопехотните мини се предлагат в много различни форми, но най-евтиният и прост от тях представлява опасност дори десетилетия след края на даден конфликт. Това подтиква обсъждане между политиците в Литва, Латвия и Естония за оттегляне от международната конвенция, която забранява противопехотните мини.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Valda Kalnina

Засега и трите балтийски държави са се отказали от най-евтиния вариант, но всички започват да инвестират в противотанкови мини и други боеприпаси. Такива, които са по-малко опасни за цивилните.

,,Целта е заедно да укрепим отбранителната си способност и да направим, така че нашите граници да защитават гражданите“, заявява латвийският министър на отбраната Андрис Спрудс.

Той възлага на армията да проучи дали все още има смисъл от идеята за оттегляне от договора за противопехотни мини. „Защото трябва да защитаваме територията си дори след първите сантиметри“, допълва той.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Toms Kalnins 

Защо ни е важно?

Подновеният интерес и инвестициите във вековни тактики представлява поредният пример за това как войната на Русия в Украйна преобръща защитната теория на НАТО. Фокусът на военните отново се поставя върху това как да се противодейства на различни видове мобилна артилерия.

В случая реакцията на балтийските държави е поразителна. Тя показва начина на мислене в държави, на чиято територия все още се намират боеприпаси от Първата и Втората световна война, които не са експлодирали.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Toms Kalnins 

С решението за изграждане на отбранителна линия на границата с Русия и възможността да използване на противопехотни мини Литва, Латвия и Естония поставят началото на нов дебат. За Отавския договор, който забранява употребата на тези оръжия.

Бойното поле в Украйна демонстрира на държавите, граничещи с Русия, нов модел за провеждане на съвременна война. Въпреки или може би тъкмо поради  множеството непредвидими фактори, Киев успя да съчетае ултрамодерните и скъпи технологии, със старите и доказано евтини военни методи.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sergey Dolzhenko

Така че стъпката може да се окаже мъдра превантивна мярка. Поне за балтийските държави. Които са изправени пред липсата на оперативна дълбочина. Заради скромните си военни бюджети.

Напишете коментар
Коментари: 4
1 jesous 13:34, 28 фев 24

Best online money making method to work online and start making extra $19k or even more by doing this easy job from home. my last month's earning with this are $18583 and i am doing this just for 3 hours a day very easy work and regular income from this are amazing. everybody can now get this job and start making dollars online by follow instructions on this web...

http://www.cash.salary49.com

2 Анонимен 16:08, 28 фев 24

Тъпаците първо влязоха в НАТО,тоест по свое желание се превърнаха в мишена и сега ги хвана шубето,въпреки,че Русия изобщо не смята да ги напада...Кой каквото сам си направи.....просто трябва да си сменят продажните лидери гражданите на тези страни....

3 До Анонимен 22:45, 08 мар 24

"Тъпаците" влязоха в НАТО след като видяха, че имат до границите си една агресивна фашистка държава, управлявана от фашизоидно джудже, решило да се прави на Наполеон, Хитлер и Сталин едновременно. Но държавата му е един колос по територия и джудже по икономическа и военна мощ. За две години война успяха да превземат няколко села в Украйна от типа Бахмут и Авдеевка и нито един голям град, изгубвайки стотици хиляди убити и ранени. Жалко обаче, за убитите украинци, жертви на азиатските варвари. Скоро Путлер ще увисне на бесилото като Мусолини или ще умре като куче в бункера като Хитлер, а защо не и като Чаушеску край стената!

4 Анонимен 19:56, 05 апр 24

Моля!, ако
Разрешат! Продуцентите! Ви!,
Коментирайте! ПУБЛИЧНИТЕ!!! ФАКТИ!!! :
(За ФАКТИТЕ!!! ИЗМЕКЯРИТЕ!!!
Винаги! Мълчат! като
Жалки!!! Страхливи!!! Мишки!!!
Пълзящите! Влечуги!
Нямат! Право! на Мнение!
по Жизнени!,
Общо! Човешки! Въпроси!)
✅Карибската (Кубинската)
Криза 1962 год.,
Причини!!!???,
Развитие!, Решение!?
Защо през 13-те ѝ дни
USA!!! Блокира!!!,
и Иска!!! да Хвърли!!!
Атомна!!! Бомба!!! Върху!!! Куба!!!?
(Добросъвестно!!!
Отразено!!! от USA!!!
Държавният! Департамент!
и Пентагона!)
✅Книгата "Not one inch eastward”!
(НАТО!!! „Нито инч на изток“!!!)
от Река! Елба! Деляща!!! ГДР!!! и ГФР!!!
(Горна Диканя Радомирско😉!? и
Голема Фуча Радомирско😉!?)!
от Mary Elise Sarotte,
Professor!!! of History!!!
at Johns! Hopkins! University!!! USA!!!
(Награждавана!!! в USA!!!)
Тя е Документална!!!,
по Разсекретени! Документи!
от Преговорите! (2+4)
на Горбачов! със Западните!!!
(НАТО!!!…) Лидери!!! за
Изтегляне!!! на Съветските!!! Войски!!!
от ГДР!!! и Източна!!! Европа!!!
✅Папа Франциск пред
Италиански медии
(Corriere della Sera...) :
"ЛАЕНЕТО! на НАТО! под
Прозорците! на Кремъл!
Доведе! до Инвазията! в Украйна!"!
(виж Куба!!! 1962 год.!!!)
✅Признанието! на Меркел! за
Минските! споразумения!?
✅Има ли в Украйна
Закон! Забраняващ!!!
Мирни! Преговори! с Русия!?
✅Збигнев Бжежински : „Украйна
в ЕС - Да, но в НАТО - НЕ“!!!
✅Коя!? е, и Къде!? Действа!
Братската! ЧВК „Моцарт“!?
✅Какво е!? и за Какво е!? USA!!!
Законът! „Lend-Lease“!
(„Заем-Наем“) от 1942 год. и
Бай Дън Възстанови! ли го
с Конфликта! в Украйна!?
✅Кога!? и Защо!? е Създадено! НАТО!, и
Кога!? и Защо!? Варшавският! Договор!?
✅Коя!? е Единствената!!! Държава!
в Историята! на Човечеството!
Хвърлила! Атомни! Бомби! (Япония)
и Напалм! (Дрезден, Виетнам…)
Върху!!! Деца!!! и Мирни!!! Граждани!!!
(жокер : Не е Русия😉)
Живял! Съм! Законно! в USA!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама