Меката сила на кей-поп културата

20:05, 07 апр 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Глобалното културно влияние на Южна Корея отдавна не се поставя под въпрос. Но правителството на страната вече иска активно да подпомага превръщането на корейската поп култура в истински ресурс на мека сила. 

Това подтиква южнокорейските власти да създадат нов вид виза, специално за феновете на южнокорейската култура. Според Министерството на културата, спорта и туризма съвременното изкуство може да се превърне в ,,двигател на кей-култура за следващото поколение“.

Институцията посочва, че подкрепата на млади творци е от ключово значение.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Fazry Ismail

Визата ,,Hallyu“, наричана още ,,виза за обучение в кей-културата“, ще позволи на чужденци, които кандидатстват към местни академии за сценични изкуства, да останат в страната за период до две години.

Идеята за ,,Hallyu, което се превежда като ,,корейска вълна“, идва от огромната световна популярност, която културната икономика на Южна Корея придоби през последните години.

След като беше почти унищожена по време на пандемията от Covid-19, корейската туристическа индустрия се възстановява и постепенно се превръща във важен икономически двигател на страната.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/YONHAP

Само през 2023 г. темпът на растеж в сектора достига почти 5%. Мнозина твърдят, че това се дължи именно на ,,Hallyu“.

Защо ни е важно?

Експанзията на корейската поп музика на Север към Русия, на Изток към САЩ, на Запад към Индия и на Юг към Океания дава основание да се счита, че се оформя нов вид мека сила.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Fazry Ismail

Подобно на радиото и филмовата индустрия, тя започва да оказва реално въздействие върху международните отношения. И създаването на визата ,,Hallyu“ е нагледно доказателство за тенденцията.

Успехът на ,,Hallyu“ е умишлено обвързан с позициите на Южна Корея в развитието на цифровите технологии.

Професор Сам Ричардс преподава Hallyu в Penn State University Снимка: ЕПА/БГНЕС/YONHAP

Силата на социалните медии в съвременната информационна ера улеснява разпространението на корейското културно явление в световен мащаб. Точно затова голямата част от неговите почитатели всъщност са представители на едно ново поколение.

И то вече не се интересува от политиката на възрастните.

Истинската мека сила е всеобхватна. Тя насърчава културното потапяне и адаптиране. Корейската поп култура предлага нещо различно от национализма, проектиран от останалите световни сили.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Luong Thai Linh

Вместо националната идентичност да създава разломи, различното национално представяне на Южна Корея ѝ дава възможност да гради културно и икономическо господство. В основата на този подход се намира именно колективизацията на артистичното изразяване.

Тази тенденция е само началото. Ако продължи да се развива със същото темпо, скоро корейската култура ще се превърне в сила, с която, съзнателно или не, ще трябва да се съобразяваме. В резултат на това Южна Корея може да постави под въпрос не само културния възход,на който се радва САЩ, но и да зададе курса на Азия към бъдещето.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/YONHAP

Реклама