Свобода, равенство и тероризъм

08:02, 10 апр 24 Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Летните олимпийски игри и напрежението около войната в Украйна превръщат Париж в мишена. Според френската агенция за киберсигурност, известна като ,,ANSSI“, провеждането на Олимпиадата може да бъде възпрепятствано от заплахите на враждебни държави.

Освен за огромното количество посетители, Париж се подготвя да посрещне и серия от руски кибератаки и дезинформационни кампании. ,,Това ще бъде риск“, коментира френският президент Еманюел Макрон.

,,Ето защо трябва да бъдем твърди“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Bertrand Guay

Друга заплаха, надвиснала над събитието, е тероризмът. Затова Министерството на вътрешните работи на страната проверява самоличността и произхода на всички, участващи в игрите. Досега, само между доброволците, са направени 180 000 проверки. Отхвърлени са 800 души, а 15 от тях дори са регистрирани като потенциална заплаха.

От 2015 г.насам Франция е била обект на няколко терористични атаки. Въпреки това в страната все още има множество радикални ислямисти, които биха могли да предприемат действия. След стрелбата в концертната зала край Москва, страховете от възможна атака в Западна Европа само се засилват.

Ан Идалго, кмет на Париж Снимка: ЕПА/БГНЕС/Gonzalo Fuentes

Защо ни е важно?

През последните години сянката на тероризма виси над повечето международни събития. Провеждането на Олимпийските игри във Франция, разбира се не прави изключение. Комбинацията от исторически контекст, геополитически фактори и идеологически конфликти поставят страната в критична ситуация.

Игрите винаги са били мащабно събитие. Гледаемостта може да нахвърли един милиард зрители. Така, провеждането им във Франция е чудесна платформа за всеки, който желае да отправи някакво послание към света. И това не изключва актове на насилие.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yoan Valat

Ролята на Франция на световната сцена също не може да бъде пренебрегната. Нейното участие при взимане на важни решения, особено покрай конфликтите в Украйна и Газа, ѝ отреждат високопоставен статут в световната дипломация.

Това я прави и още по-подходяща цел за онези, които желаят да предизвикат шок в международната стабилност.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Thibault Camus

Страната е уязвима и има злощастна история на терористични атаки. Травмата, причинена от тези събития продължава да отеква във френското общество - чудесна предпоставка за действие от страна на екстремистките групи. Които никога не са изпускали Франция от полезрение, в стремежа си да всяват хаос и ужас.

И опасенията за евентуални терористични действия наистина предизвикват страх и несигурност. На всички нива в обществото.

Но Олимпийските игри винаги са напомняли за нуждата от мир, единство и международна солидарност. И надвисналата опасност ще оспори или докаже съществуването на тези ценности в съвременния свят.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mohammed Badra

 

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:26, 10 апр 24

За безумието на управляващите в момента там ще платят обикновените хора,както винаги........Каквото повикало,такова се обадило.........

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама