Земята на речта и споделянето

09:15, 20 май 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Френското правителство обяви извънредно положение в своята островна територия Нова Каледония. Мерките са в резултат на смъртоносно насилие между протестиращи и полицаи, плюс опожаряване на множество сгради и коли в столицата. 

Това са най-мащабните безредици в региона от средата на 80-те години през миналия век.

В столицата Нумеа властите наложиха полицейски час и затвориха международното летище. Вече са забранени всички публични събирания, носенето на оръжие и продажбата на алкохол.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/LUDOVIC MARIN

Френски сили за сигурност започнаха мащабна военна операция за връщане на контрола над инфраструктурата в архипелага, блокирана от демонстранти, подкрепящи независимостта на страната.

Насилието е поредният изблик на трупаното през последните десетилетия политическо напрежение. Местната общност е възмутена от френското управление и не одобрява поведението на  френските жители, които не желаят да прекъснат връзките с родината си.

Протестите стартираха в началото на миналата седмица. В тях участват предимно млади хора. Реакцията им е пряко провокирана от предложение за промяна на конституцията. Тя би дала повече избирателни права на френските жители на острова. И трябва да бъде гласувана от парламента в Париж.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MOHAMMED BADRA

Канаките, които са автентичното местно население, се страхуват, че този ход ще маргинализира гласовете им и ще подкопае усилията за спечелване на независимост. Страната се владее от Франция още от 1853 г. и нейното развитие изостава в сравнение с други френски територии.

Лидерите на етническите канаки твърдят, че са изправени пред дискриминация и хроничен недостиг на инвестиции.

В същото време Франция обвини Азербайджан и Русия в подклаждане на безредиците в Нова Каледония. Според Париж "от няколко месеца е засечена дейност на враждебни държави, които  прокарват наратива, че Франция е колонизатор".

Снимка: ЕПА/БГНЕС/GAVRIIL GRIGOROV

Защо ни е важно?

След обявяване на независимостта си, Нова Каледония продължава да подържа силни връзки с Париж. Те са базирани на икономически партньорства, военно сътрудничество и културен обмен.

Заради природните ресурси и стратегическото си местоположение, държавата е ключов компонент от френската стратегия за влияние в Индо-Тихоокеанския регион.

Страната се самоуправлява от 1984 година, като отвъдморска територия на Франция. Представена е от двама души във френския парламент. Но не е част от Европейския съюз.

Традиционно Франция играе ролята на посредник и стабилизатор на отношенията в региона. Но настоящата ескалация на напрежение може да доведе до сериозна промяна в дипломатическия подход на Париж. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС/LUDOVIC MARIN

Подлагайки на съмнение френските промени в конституцията, бунтовниците поставят под въпрос легитимното управление на Франция. Ситуацията създава предпоставки за външна намеса в конфликта. Освен това нестабилността на островите може да доведе до сериозни геополитически последици в региона.

Дипломатическите и исторически връзки на Париж с Нова Каледония поставят Франция в уникална позиция на влияние и отговорност. Именно поради това овладяването на настоящото напрежение изисква деликатен баланс на силите, зачитане на суверенитета и международното право.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Интензивността на бунтовете обаче е сериозно предизвикателство за френското правителство. Събитията ще наложат промени в социалния баланс на островите. Но това трябва да стане по начин, който да устройва както местните жители, така и френските граждани на островите.

В унисон с девиза на Нова Каледония - Страна на речта и споделянето...

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама