Планираното поглъщане на Беларус

08:42, 22 фев 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Секретен доклад посочи, че Русия планира поглъщането на Беларус, което е изненада, но не съвсем.

След започването на войната в Украйна за света стана категорично ясно, че руският президент Владимир Путин не би се спрял пред нищо, за да задоволи имперските си амбиции. Очакваше се, че жаждата му за власт не би го ограничила до превземането на само една страна. Коя обаче ще бъде следващата?

Въпрос, чийто отговор се изменя често вследствие хода на войната.

След проведено разследване на редица европейски медии се разкри съществуването на секретен документ на Кремъл със заглавие: „Стратегически цели на Руската федерация в Беларус“. Според съдържанието му Русия планира да окупира Беларус до 2030 година. Но кого изненадва това?  В съвременната си история Беларус винаги е била страна, намираща се под силно руско влияние. Посоченият план само би легитимирал вече съществуващото присъствие на Русия в страната.

Въпросният секретен доклад е съставен през лятото на 2021 година и описва поетапното присъединяване на Беларус до 2030 година. Предвижда се обезпечаването на ''преобладаващо'' руско влияние, което да засегне секторите на социалната политика, търговията, икономиката, науката, образованието и културата. От това следва да се заключи, че за останалите области руснаците са решили да се доверят на компетентността на беларусите. 

Стратегията предвижда процесът да започне чрез опростяване на процедурата за получаване на руски паспорти от гражданите на Беларус и чрез създаването на инструменти като възможност за полагането на руски държавен изпит при завършване на гимназия. Посочва се още, че реформирането на Конституцията на Беларус е ,,одобрено“ на ''всенародния референдум'', проведен през февруари 2022 г. Предвижда се и увеличаване на руското военно присъствие с цел установяване на общо командване на войските. Интеграция ще се осъществи и в електропреносната мрежа. 

Защо ни е важно

Планираният щастлив край на тази стратегия е ясен. Целите са същите, както и в Украйна. Но е възможно в плана да настъпят промени. Както стана в Украйна, където Кремъл се оказа неподготвен за съпротивата, която срещна. Така че, независимо от усилващото се руско влияние в Беларус, страната може да отвърне с яростен отпор, повлиян от примера на Украйна. А и светът едва ли би допуснал втори случай, в който агресорът да е Русия. 

Приведен в действие, планът за поглъщане на Беларус може доведе до разразяването на глобална война.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама