Мбапе бележи срещу десния фланг

11:30, 22 юни 24 / Свят Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Френската футболна звезда Килиан Мбапе наскоро демонстрира поразителна политическа ангажираност, като призова младите хора да гласуват против екстремистките групи.

Призивът не остана незабелязан. Спортистът привлече значително внимание както сред футболните фенове, така и сред европейския политически елит. И хвърли допълнителна светлина върху тежкото състояние на френската политика.

Намесата на Мбапе се възприе като нещо повече от поредно нахлуване на някоя знаменитост в политиката. За мнозина това дойде като ясен знак за задълбочаващото се социално разделение в страната.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/SARAH MEYSSONNIER

Килиан Мбапе не е просто герой на спортния терен. Той е модел за подражание на милиони. Особено сред младите хора, които с нетърпение следят всяко негово действие. Призивът му към тях придобива особена тежест, заради доверието, което звездата си е извоювало.

Същевременно политическата среда във Франция става все по-поляризирана.

Крайнодесният "Национален съюз" на Марин Льо Пен продължава да набира значителна сила. Това поражда недоволство и силно безпокойство сред значителна част от френското общество - хора, които се чувстват отхвърлени от процесите на глобализацията и мултикултурализма.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/GEORGI LICOVSKI

Но реториката на крайната десница е съсредоточена върху теми като национализъм, антимиграционни настроения и евроскептицизъм. Което печели гласовете на мнозина.

При подобни обстоятелства посланието на Мбапе към младежта придобива още по-голямо значение. Младите хора във Франция са решаваща демографска група за всички избори. И тяхната ангажираност може да окаже силно влияние върху крайните резултати.

В исторически план "младият" вот винаги е бил считан за нестабилен и непредвидим.

В момента Мбапе се явява мобилизиращата сила, която провокира младите да не бъдат апатични и неангажирани на предстоящите парламентарни избори.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/FILIP SINGER

Като играч, който олицетворява разнообразието и мултикултурализма във френските футболни отбори, звездата Мбапе притежава огромна социална сила и достига до всеки, който по някакъв начин се чувства отритнат.

В този смисъл неговият призив може да се разглежда не само като политически, но и като дълбоко личен и символичен за визията на Франция – страната, която твърди, че приема и приобщава многообразието.

Мбапе е пример как еволюира ролята на спортистите за решаване на обществени и политически казуси. Спортните фигури все по-често използват своите лични платформи, за да се борят срещу определена социална несправедливост или краен политически възглед.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/RONALD WITTEK

А това дразни десните популисти. Защото е борба за равенство.

Позицията на Мбапе също е в съответствие с тази тенденция. Той показва как съвременните спортисти вече не са съществени единствено в своята област, а се превръщат в реални културни и политически инфлуенсъри.

Призивът на Килиан Мбапе срещу гласуването за крайнодесни екстремисти е показателно за настоящия политически климат във Франция.

И докато френският политически елит продължава да се лута в тромавото политическо статукво , гласове като този на Мбапе започват да играят решаваща роля при оформяне бъдещата посока на страната.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MOHAMED MESSARA

Бързо и ефикасно. Като на футболния терен.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:34, 24 юни 24

Последен отчаян опит на Макрончо да не изпадне от лодката,заедно с Шолц и Урсула и си е чиста манипулация.....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама