Оставка в ЦИК

17:42, 23 фев 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

,,Не мога да бъда повече говорител на ЦИК, след като с взетото днес решение се създават предпоставки за изборни измами“, посочи  Цветозар Томов като мотив за напускане на говорителския пост в Централната избирателна комисия.

Новината поражда множество въпроси. Първият: ще повлияе ли това действие на изборния процес? Отговорът е ДА!  Остава малко повече от месец до провеждането на предсрочните парламентарни избори. За този период от време пред Централната избирателна комисия стоят множество технически задачи. Напускането на поста на говорител на ЦИК предизвиква хаос в самия организационен процес.

Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

Следващият въпрос е каква е конкретната причина за случващото се. Цветозар Томов обясни, че пренебрегването на ,,разумни аргументи“ е довело до взимането на решение резултатите от броенето на хартиените и машинните бюлетини да се събират и записват заедно в секционните протоколи. ,,Така не може да се направи сравнение между данните от протокола на устройствата за гласуване“, поясни той.

Броенето и записването на резултатите от хартиените и машинните бюлетини заедно в секционните протоколи се превръща в  предпоставка за фалшификации. Честността на провеждане на изборния процес е застрашена от купен вот, корпоративен вот и други незаконни практики.

Решенията и действията  на  ЦИК често се превръщат в  повод за дебат. Основна задача на комисията е поддържането и модифицирането на правилата за провеждането на изборния процес с цел постигане на  баланс и ред в политическата система. Разрушаването на този ред води до значителни поражения върху демокрацията. Следователно тази роля на ЦИК я превръща в гарант на правото на глас на всеки гражданин. Последните събития показват, че липсва устойчивост на системата. Колкото повече затруднения има в провеждането на изборния процес, толкова повече се застрашава функционирането на демократичното общество.

Защо ни е важно

Истинската заплаха за предстоящите избори не е напускането на Цветозар Томов, а това, че все още не е постигнат ред в действията на Централната избирателна комисия, в резултат на което истинността на резултатите от предстоящите избори отново ще бъде подложена на съмнение.

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 07:27, 15 мар 23

Преди избори не трябва да има подобни сътресения

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама