Турбулентният баланс на Турция

08:25, 04 юли 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

През последните дни групи от гневни мъже погват сирийски бежанци в дузина градове на Турция. Те повреждат магазините и колите на бежанците. В някои случаи дори се стига до разправа с юмруци и ножове.

Същевременно, на границата, сирийците организират улични протести, замерят с камъни военни превозни средства и разкъсват турски знамена.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/BILAL AL HAMMOUD

Според много от турците, наличието на около 3,1 милиона сирийски бежанци се превръща в сериозен икономически проблем. Той води до постоянна инфлация и по-ниско заплащане.

Всичко, разбира се започва преди петнайсет години. Турция отваря границите си за бегълците от сирийската гражданска война и държавната администрация започва да изгражда множество лагери. Тогава целта е да се приюти политическата опозиция на Башар Асад.

Но през последните години, докато сирийската война се намира в задънена улица, Турция започна да разполага свои военни в контролираните от сирийските бунтовници райони. Анкара изпраща войници по чувствителните фронтови линии.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/YAHYA NEMAH

Така страната подготвя поетапно да върне сирийските бежанци, в т.нар. "безопасна зона".

Ефектът е спорен. Защото много малка част от сирийци са се върнали у дома. Повечето остават разпръснати из цяла Турция. Някои живеят мирно, научават езика, пращат децата си на училище и дори започват свой бизнес.

Въпреки това, мнозинството от бежанците има ниски доходи. И без да иска ощетява местното население.

Защо ни е важно?

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ERDEM SAHIN

Спорадичното насилие от последните дни разкрива появата на все повече пукнатини в съвместното съществуване на сирийци и турци.

След години на мирно съвместно съществуване, неотдавнашните политически промени и задълбочаващите се икономически проблеми в Турция, изваждат на повърхността едно дълго потискано напрежение.

Местното население все по-убедено възприема бежанците като заплаха за работните места и социалните услуги. А това подхранва ксенофобия и дискриминация. Настроенията се подклаждат допълнително от националистическите политически партии, които използват темата за бежанците като инструмент за политическа мобилизация.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ERDEM SAHIN

На този фон турското правителство не спира ангажимента си за справяне с проблема. Било през опити за ограничаване на миграцията или насърчаване на доброволното връщане на бежанците в Сирия.

Но тези политики често се оказват неефективни, даже контрапродуктивни.

Това постепенно води до преобразуването на напрежението между турското население и сирийските бежанци в сложен социален феномен. Икономическите трудности играят своята роля, но те са само част от по-широкия контекст на социална и политическа нестабилност в Турция.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/BILAL AL HAMMOUD

Същевременно зараждането на подобен конфликт може да окаже влияние на стабилността в региона. Анкара играе ключова роля в регионалната геополитика и всеки вътрешен конфликт рефлектира върху външната политика на Турция и отношенията ѝ с други държави.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама