Бърка ли политиката в кацата с кисело мляко?

10:46, 24 фев 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Киселото мляко е неразделна част от българската национална култура. Неговите уникални хранителни и лечебни свойства го превръщат в търсен и обичан продукт не само у нас, но и в множество други страни. То е обект на редица чуждестранни изследвания и опити за пресъздаване, но въпреки това произведеното в страната ни кисело мляко все още има най-добри характеристики. В световен мащаб.

Обръщайки поглед отново към българската действителност, виждаме как възможността на обикновения гражданин да консумира един от любимите си продукти (в оригинал) става, все по-ограничена. Разбира се, инфлацията притиска всички сектори на икономическия и социален живот. Но в казуса с родните ни млечни продукти участват и други фактори. На 22.02.2023 година стана ясно, че Ел Би Булгарикум, компанията, която държи правата за производството на българското кисело мляко, е обект на множество интереси, които  са обвързани със самото ръководство на компанията.

В разгара на скандала се открояват две страни. Първата е на уволнения директор на компанията – Николай Маринов (на основната снимка), който е член на БСП и за когото се твърди, че е поддръжник на президента Румен Радев. Другият участник е Венцислав Димитров – изпълнителен директор на Държавна консолидационна компания (ДКК). Смята се, че зад него стои министъра на икономиката Никола Стоянов. Важно е да се уточни, че принципал на Ел Би Булгарикум е ДКК, като в  холдинговата структура участват общо 14 държавни дружества.

Снимка: БГНЕС/Михаела Катеринска

Това, което противопоставя двете страни е битка за комисиони, които се прибират от доставчиците на мляко за държавната фирма.  По случая Николай Маринов твърди, че в средата на месец януари е получил разпореждане от министъра на икономиката Никола Стоянов, че е необходимо да бъде подписан договор с фирмата Милки Груп Био за доставка на  мляко. Съответно Никола Стоянов отрече да е извършил нещо подобно.

Засега не е ясно кога доставчиците на мляко в Ел Би Булгарикум ще бъдат сменени, защото нито една от двете страни все още не е предоставила достатъчно информация за изясняване на случая.

Защо ни е важно

Към днешния ден и на децата е ясно, че икономическата ситуация в България не е добра, но и че страната ни е част от световен процес, който не може да бъде избегнат. Истинският проблем възниква тогава, когато ограниченията се създават изкуствено. Цените на продуктите на пазара отдавна се превърнаха в жертва на спекула. Това е нещо, с което държавата трудно би се преборила бързо, но е нейна отговорност да съблюдава и контролира дейността на структурите, върху които има пряк достъп. Да, посегателството е над млечните ни продукти. И важността на това може да изглежда преувеличена.

Обаче не е!

Защото, освен полезен пробиотичен продукт, българското кисело мляко е уникално в световен план и би следвало да бъде обект на национална гордост, а не поредната схема ала lacto Politicus bulgaricus.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 07:25, 15 мар 23

Тъжно е, че корупцията достигна и до това ниво

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама