Куршумът на раздора

16:45, 14 юли 24 / Защо ни е важно Шрифт:

Бившият президент Доналд Тръмп беше ранен при стрелба по време на предизборен митинг в Бътлър, Пенсилвания. Един от участниците беше убит, а двама – критично ранени.

Инцидентът се разследва като опит за покушение.

След като проехтяват първите изстрели, Тръмп пада на земята и агенти от Тайните служби се втурват на сцената, за да го обградят. Няколко минути по-късно, Тръмп се изправя на крака и с вик към тълпата размахва юмрук, докато го отвеждат извън сцената.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/DAVID MAXWELL 

Въпреки че кандидатът за президент не е сериозно ранен, този инцидент нанася значителен удар върху настоящата предизборна кампания, като повлиява както социалната, така и културната тъкан на нацията. Илюзията за сигурност в американската политика, култивирана в продължение на десетилетия, е разбита.

„В Америка няма място за такъв вид насилие. Това е отвратително.“, каза президентът Джо Байдън, вероятният опонент на Тръмп. „Не може да допускаме да се случват такива неща. Не може да простим това“.

Призивите за единство обаче не успяват да предотвратят последвалите партийни изявления. Думи, характерни за хода на американската политика, през последните години, така или инак.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/DAVID MAXWELL 

Някои от представителите на републиканците приписват атаката на демократите, цитирайки острата реторика, която използват, за да подчертаят заплахата, която според тях представлява Тръмп за американската демокрация.

Защо ни е важно?

От опита за убийство на Роналд Рейгън от Джон Хинкли-младши през 1981 г. не е имало друг подобен акт на насилие, насочен срещу президент или кандидат за президент.

Събитието навява спомени за една мрачна епоха в историята на САЩ, преди повече от половин век, когато братята Кенеди – един президент и един кандидат за президент – биват убити.

Изтъкнати лидери на гражданските права като Медгар Евърс, Мартин Лутър Кинг-младши и Малкълм Екс също стават жертва на политическо насилие през това бурно време.

60-те години на миналия век остават белязани от интензивната политическа поляризация и дисфункция, в която едно огнестрелно оръжие и решителен индивид са били способни да променят хода на историята.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/CJ GUNTHER 

Днешните събития отразяват последиците от този период, подчертавайки трайната уязвимост на американското общество към политическо насилие.

И тогава и сега има осезаемо чувство на разочарование от политическата върхушка, нарастване на екстремистките идеологии и увеличаване на насилствените инциденти, свързани с политически убеждения. А появата на социалните медии само засилва тези проблеми.

Америка отново се намира в състояние на интензивна политическа поляризация. През последните години се наблюдава нарастване на разделителната реторика, широко разпространение на дезинформация и засилващо се чувство за лишаване от права сред различни групи на населението.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/CJ GUNTHER 

Същевременно общественото пространство е силно натоварено от дебатите по въпроси като имиграцията, контрола върху оръжията и здравеопазването, които често стават ожесточени.

В този контекст последните събития от митинга на Тръмп служат като мрачно напомняне за цикличния характер на политическото насилие в Америка.

Следващите дни и седмици ще разкрият дали опитът за покушение ще послужи като катализатор за обединение на американците или допълнително ще задълбочи разделението в страната.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама