И справедливост за всички

18:25, 22 юли 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Измина малко повече от седмица, откакто Доналд Тръмп се размина със смъртта, на митинг в Пенсилвания. След което всичко покрай предстоящите президентски избори в САЩ тотално се преобърна. Логично Тръмп беше посрещнат като месия и коронован за президентски кандидат, по време на Републиканската национална конвенция.

Докато Джо Байдън, някак задкулисно беше подканен да предаде щафетата. Главно заради опасенията около способността му да води ефективна кампания и да управлява още един мандат.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ALLISON DINNER

Гласове против кандидатурата на Байдън се чуха и публично. Особено след слабото му представяне в първия президентски дебат на 27 юни. Видни демократи, като лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър и конгресменът Лойд Догет, многократно призоваха Байдън да преразгледа кандидатурата си.

Вследствие на натиска и без да бъде голяма изненада, президентът Джо Байдън обяви, че се оттегля от президентската надпревара. Това решение вече е официална промяна в политическия пейзаж на една от най-големите демокрации в света.

Защо ни е важно?

Снимка: ЕПА/БГНЕС/JIM LO SCALZO

Оттеглянето на президента Джо Байдън бележи края на една ера и началото на нова ключова глава за американската политика. Докато Демократическата партия се прегрупира и планира следващите си стъпки, политическите и икономически последици от това решение ще имат сериозни последствия. 

Към момента наследството на Байдън се характеризира със значителни законодателни постижения и усилия за възстановяване стабилността на нацията. Въпреки това през следващите месеци постигнатото ще бъде измервано предимно през успехите на одобрения от него наследник и способността на демократите да се обединят зад кандидатурата на настоящия вицепрезидент.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ALLISON JOYCE

В случая Камала Харис, одобрена от Байдън в акаунта му в X, е прекият фаворит. Нейната предполагаема номинация обаче може да срещне съпротива от различни фракции в партията, особено от прогресивните групи, които настояват за по-оспорвани първични избори.

Новата реалност налага бърза адаптация и стратегическо пренастройване. Не само в партията на демократите, но и в редиците на републиканците. Както за избирателите на едните, така и за поддръжниците на другите шокът е голям.

А времето за промени в предизборните стратегии става все по-малко.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/JIM LO SCALZO

Макар че, само в рамките на ден след туита на Байдън, Камала Харис успя да "донесе" от донори повече от 80 милиона долара за кампанията на Демократическата партия. И доколкото парите са барометър за нагласата на избирателите, бившият вицепрезидент влезе в екшъна на скорост.

Говори се, че MAGA Inc подготвят порой от атаки срещу Харис. Според републиканците тя е обикновен кукловод на Байдън. Но за всеки случай вече харчат милиони за телевизионни реклами насочени срещу Харис. И то в щати като Пенсилвания, Джорджия и Аризона, за които се очаква да наклонят везните.

Така че, битката тепърва предстои. И което я прави знакова е, че в нея ще се сблъскат един човек с много висящи дела и бившият главен прокурор на Калифорния.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/NEIL HALL

 

 

 

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:40, 23 юли 24

Да предложиш Камала Харис за президент е все едно тиквата да предложи десето атанасова или цвета за президент у нас,излагация голяма.Тия нямат ли някой млад,подготвен кадър?Сигурно имат ама младите трудно се манипулират и командват,не са послушни марионетки....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама