Ирония на съдбата

22:00, 19 авг 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Курската област на Русия има дълга, изпълнена с конфликти история.

През Средновековието тя е превзета от монголската орда, а по-късно попада под контрола на различни евразийски империи. По време на Втората световна война там се случва най-голямата танкова битка водена някога. Там Сталин успява да нанесе значително стратегическо поражение на нацистка Германия.

Наскоро, за първи път от Втората световна война, Курск отново се превърна в жертва на инвазия. Този път обаче става дума за безпрецедентна украинска операция. Това не само удари егото на Владимир Путин, но и опроверга преобладаващите нагласи за конфликта в Украйна.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/GAVRIIL GRIGOROV

Настъплението на Киев към Курск започна на 6 август. 81 години след прословутата битка, известна като Курската дъга.

Сега танкове и друга бронирана техника нахлуха в Русия, докато украинска артилерия и безпилотни самолети нанасяха удари по руски позиции. Шест дни по-късно украинските власти заявиха, че контролират около 1000 квадратни километра руска територия, а десетки хиляди руски жители бяха евакуирани.

Володимир Зеленски съобщи, че украинските сили са превзели около 74 селища в Курск. Но подчерта, че се отнасят хуманно към цивилните. И допълни, че стотици руски войници са се предали на настъпващите части.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/STRINGER

Те ще станат част от "разменния фонд", който ще позволи връщането на безброй украински войници от руски плен.

"За разлика от Русия, Украйна не се нуждае от собствеността на други хора", каза говорителят на външното министерство Георгий Тихий пред репортери в Киев. "Украйна не се интересува от превземането на територия в Курска област. Но искаме да защитим живота на нашите хора".

Защо ни е важно?

Снимка: ЕПА/БГНЕС/STRINGER

Путин започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022-ра, в пристъп на неоимпериалистически реваншизъм. Погазвайки суверенитета и независимата идентичност на Украйна, той говореше за нея като част от "Голяма Русия". Страната трябваше по "естествен път" да се върне в лоното на своите сънародници.

Това естествено не се случи. 

Налудничавите имперски илюзии бяха разбити от упоритата съпротива на Украйна и вълната от украински национализъм. Които продължават да съпътстват нейните военни действия и до момента. 

И сега, вместо да слави, на митинг в Киев, великата руска империя, Путин трябва брани Курск.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/GAVRIIL GRIGOROV

От друга страна крайната цел на Киев все още не е напълно ясна. С нарастващата несигурност на западния политически пейзаж и засилващия се натиск за мирни преговори, Украйна може би се стреми да установи контрол върху руска територия и да я използва като разменна монета. За земя окупирана от Русия.

Реални дипломатически совалки обаче все още няма. А Русия със сигурност планира военен отговор. В тази ситуация западните коментатори възприемат успеха в Курск като доказателство, че на Киев трябва да бъде позволено да използва повече западни оръжия с голям обсег. За да поразява цели отвъд своята граница.

Детайлите настрана, нахлуването в Курск нанася втори удар върху престижа на руския президент. Става дума за краткия поход към Москва на наемниците от "Вагнер". Тогава бунтът беше потушен в рамките на два дена. А Евгений Пригожин почина набързо при "неизяснени" обстоятелства.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/STRINGER

Но всичко предизвика шок за руската системата и илюстрира пред целия свят слабостите на апарата за сигурност в Русия.

Така че, независимо дали украинските сили ще останат в Курск, или ще се оттеглят, те също разголиха уязвими места в системата на Путин. Не само като разузнавателни и военни способности, но и в живеца на диктата от горе надолу.

Украйна може да не постигне много на руска територия, но самият факт на операцията бележи повратна точка в една безсмислена инвазия. Която вече опустоши Украйна. А сега се връща у дома. В Русия. И като че ли руснаците за първи път реално съзнават, че войната не е онова, за което им говори техният вожд по телевизията в 20:00 ч. А това което се случва в момента.

На Курската дъга...

Снимка: ЕПА/БГНЕС/STRINGER

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:00, 20 авг 24

Единствения въпрос,който може да си зададе човек в случая е ,защо Путин държи все още фашиста Зеленски жив?И ако някой си мисли,че руснаците не знаят къде е изродчето или янките добре го пазят,значи много се е объркал......

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама