Относно: Клаудия Шейнбаум

09:00, 06 окт 24 / Относно: Шрифт:

Списъкът ѝ с отличия е подобаващо дълъг. Има докторска степен по енергийно инженерство. Заедно с група учени-климатолози е участвала в комисия на ООН, удостоена с Нобелова награда за мир.

Политическата ѝ кариера стартира още на 17. Успява да преодолее политичските стереотипи, ставайки първата жена, кмет на Мексико Сити. Родителите ѝ са учени от еврейски произход. Бащата е от Литва, а майка ѝ е родена в София.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/SASHENKA GUTIERREZ

След като спечели президентската надпревара през юни, Клаудия Шейнбаум ще се сблъска с огромни предизвикателства. Макар че голяма част от тях се дублират с проблемите на 21-милионната северноамериканска столица. И като бивш кмет, Шейнбаум знае как да се бори. В крайна сметка именно успешната социална политика ѝ донесе 55% от гласовете на мексиканците.

Но новият мексикански лидер ще трябва да излезе от сянката на своя предшественик и дългогодишен ментор - Андрес Мануел Лопес Обрадор. Нелека мисия, защото Шейнбаум привлече гласоподавателите си със заявка за приемственост.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/FRANCISCO GUASCO

И наистина, само дни след като официално встъпи в длъжност, част от нейните предизборни обещания вече са одобрени от Конгреса или поне от камарата на депутатите. А правната реформа на Лопес Обрадор е вкарана, съвсем добронамерено при това, в дискусионни форуми.

Безпрецедентно за съвремен политик!

Ето какво мислят световните медии по въпроса:

"Тя е първата жена, лидер на Мексико след повече от 200 години, откакто нацията получава своята независимост. На 61 Клаудия успя да проведе дисциплинирана кампания, възползвайки се предимно от популярността на своя предшественик.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ISAAC ESQUIVEL

Но въпреки, че стои политически близо до Лопес Обрадор и споделя много от идеите му за ролята на правителството в справяне с неравенствата, новият президент е определян като по-малко войнствен и повече ориентиран към солидната фактология". AP News, 03.06.2024

"Клаудия Шейнбаун извървя дълъг път, докато успя да пробие стъкления похлупак на мексиканската политика. Преминавайки от позицията на кмет, в тази на президент, тя постигна успех на национално ниво.

Новият президент обеща да консолидира здравните услуги в най-висококачествената безплатна система за обществено здравеопазване. И да създаде още 300 000 места за висше образование в нови държавни гимназии и университети. Тя настоява, че здравеопазването и образованието са право на мексиканския народ, а не привилегия или стока". BBC, 02.10.2024

Снимка: ЕПА/БГНЕС/JOSE MENDEZ

"Като кмет на Мексико Сити, Шейнбаум си изгради подход към ръководството, базиран на обективни данни, което ѝ спечели признание, заради намаляване наполовина случаите на престъпност в столицата. Точно затова това тя обеща, че ще възпроизведе този подход в цяло Мексико, което продължава да бъде измъчвано от високите нива на престъпност и огромното влияние на мощните наркокартели". Al Jazeera, 01.10.2024

"Някои казват, че нейното академично издържано поведение може да е предизвикателство в политическия пейзаж, дефиниран от президентът Лопес Обрадор. Той успя да утвърди политическата си сила, разчитайки предимно на своята харизматична личност. Други обаче смятат, че именно една емоционално сдържана жена може да се окаже перфектната противоотрова срещу веселия мъж, който предизвикваше партизански смут в страната си“. The New York Times, 03.06.2024

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MARIO GUZMAN

"Експертите твърдят, че  Шейнбаум вероятно ще поддържа добри отношения с всеки, който спечели изборите в САЩ. Особено ако това се окаже демократката Камала Харис, която също би била първата жена президент на страната си. Въпреки че все още съществуват известно напрежение и търкания, особено по отношение на миграцията и двете страни се нуждаят една от друга. И Шейнбаум вероятно ще бъде много по-прагматична от своя предшественик". France 24, 10.01.2024

"Въпреки обещанията си за политика, изградена върху приемственост, Шейнбаум е изключително различна личност от своя предшественик. Тя е предпазлив учен и идеологически издържан либерал. Което е в силен контраст с дружелюбната, обикновена привлекателност на отиващия си президент.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/SASHENKA GUTIERREZ

И макар сега тя да получава огромна власт, страната остава дълбоко поляризирана между фанатичните фенове на президента Лопес Обрадор и онази третина от населението, която силно негодува срещу него“. The Washington Post, 02.10.2024

Иновация означава, че креативността и знанието може да се комбинират. В този смисъл насърчаваме използването на напредъка в знанието, технологиите, изкуствата и т.н., за да подобрим качеството на живот на гражданите.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ISAAC ESQUIVEL

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама