ФБР, СССР, магарета в Албания и милиарди долари

06:48, 20 мар 23 / Свят Шрифт:

„Бих искала да направя филм за дивата, драматична и трагична история на моето семейство. Нямаше как да избягаме от съдбата, дори и да искахме да го направим“ -  споделя Мила Йовович

Баща й, д-р Богич Йовович, лежи седем години в затвора за източване на няколко милиарда долара от американската хазна. Скъп проект, реализиран в копродукция с руската мафия. Но преди да стигнем до бащата, да припомним съдбата на дядото на Мила Йовович – Богдан. Той прекарва няколко години в лагера „Голи оток“ на Адриатика, където югославските власти изпращат привърженици на Съветския съюз след историческото „не“ на Тито, отправено през 1948 година към Сталин.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Maxim Shipenkov

Като останалите лагеристи и той бил „превъзпитаван“, мъкнейки камъни на пустия остров, подобно на Сизиф. Но Богдан остава верен на идеите си и когато се връща от лагера. Доказателство са ежедневните срещи със съмишленици в хотел „Москва“ в центъра на Белград. Групичката е толкова шумна, че нерядко е заплашвана, че отново ще бъде качена на влак с еднопосочен билет за „Голи оток“. Затова членовете й решават да се доберат до свещения Съветски съюз през Албания. Катерят се по чукарите на планина Проклетия, яхват магарета и триумфално стъпват в „единствената страна“ на истинския, неподправен социализъм – Албания.

Но там ги арестуват преди още да разберат, че албанците вече са скарани с руснаците и са се сдушили с Китай. В очите на домакините яхналата магарета групичка е предшественичка на руската инвазия срещу страната. Трагикомична ситуация. Властите не им позволяват да тръгнат за СССР, но ги съветват да заминат за Китай, за да подпомогнат културната революция.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sergei Inlitsky

Агонията продължава три години, докато пътуващите най-после се озовават като призраци на Червения площад в деня, в който изваждат тялото на Сталин от мавзолея на Ленин. Но и там те не са желани – изпращат ги на „възпитателен курс“ в лагер в необятната съветска провинция. Никой обаче не може да убие мечтите им – те продължават да вярват, че ще свалят Тито, въпреки че Брежнев вече му е заръчал „да бъде спокоен“.

Дядото на Мила се заселва в Киев. Много скоро при него идва и синът му, който пък се влюбва в една от най-красивите съветски киноактриси – Галина Логинова. Ражда се бебето Мила и семейството се мести в Париж, после в Лондон и накрая се установява в САЩ. Първата работа, която родителите на Мила получават в САЩ, е като прислуга в дома на Барбара Стрейзънд в Малибу, след това се грижат за домакинството на Брайън де Палма…

Класическа американска история.

Галя обикаля модните агенции, представяйки дъщеря си – красивата, жива кукла Мила. Срещата с гениалния фотограф Ричард Аведън й носи снимането на рекламна кампания на Revlon. Така се ражда новата Брук Шийлдс. След това предлагат на Мила да наследи Брук в „Завръщането в синята лагуна“. Без да слиза от модната писта тя преминава от роля в роля със светкавична бързина. Редуват се „Нощен влак за Катманду“, „Чаплин“…

Лудата глава с интересни корени взима живота в свои ръце и заминава с гаджето си за Лондон. Там Мила записва албума „Божествена комедия“. И я обявяват за новата Кейт Буш, докато главозамайващо се изкачва в класациите. За една нощ родителите й забогатяват. Но не от парите на дъщеря си. Купуват имение в Холивуд, на което дори Спилбърг и Сталоун биха позавидели. А на вратата им често звънят съмнителни руснаци.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sebastien Nogier

През 1983 година в САЩ избухва скандал с руската мафия, която е източила няколко милиарда долара от американския здравен фонд. Това е най-големият финансов скандал в Калифорния. Тогава за пръв път се чува името на посредника в тази акция, спечелил стотина милиона – доктор Богич Йовович.

По това време той е главен мениджър на клинична лаборатория в Лос Анджелис. Компанията е собственост на двама руски евреи, работодатели на 550 медицински специалисти. Финансовата полиция наблюдава фирмата и осъжда собствениците за укриване на данъци. Според бащата на Мила той е осъден на двайсет години затвор, защото отказва да свидетелства срещу работодателите си. Според американските закони той трябва да излежи същото наказание като обвинените собственици на лабораторията.

Съдът пояснява, че Йовович е изпомпвал сметките за медицинска грижа на възрастни хора, поемани от държавата. Печалбата е инвестирана в трафик на наркотици по посока Мексико. Което пък е достатъчна причина Йовович да стане любимец на ФБР. В този объркан момент майката на Мила се развежда, заявявайки пред съда, че Богич я е пребивал и тормозил под въздействието на кокаин. Мила взема страната на баща си, убедена, че той е жертва на американската политическа параноя. Според нея американците ужасно се страхуват от руската мафия, която можела да превърне САЩ в държава на пролетарии. След седем години без много обяснения бащата е освободен от затвора.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jose Mendez

Няма как – в Холивуд винаги има хепиенд.

Междувременно Мила разбива брака на Брус Уилис и Деми Мур, грабва Мат Деймън от Гуинет Полтроу, отмъква Мат Дилън от Камерън Диас… „Всъщност аз не обичам връзки за една нощ. Лягам си само с проверени величини. Аз съм малка бедна емигрантка от Русия и нямам никакви илюзии относно щастливата беднотия. Искам да пия питието си в „Шато Мармон“, а не в „Макдоналдс“. Не съм съвременната Жана д’Арк, а една луда, която никой не е в състояние да укроти“, заявява Мила.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 07:41, 20 мар 23

Много вълнуваща история на една изключителна личност!!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама