Крехкият баланс на Йерусалим

07:34, 19 апр 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Обединени в малък, интензивен и древен град, юдаизмът, ислямът и християнството продължават да провокират страст и насилие.  

Сигурността на свещения град Йерусалим се осигурява от полицията на Израел и това дава на израелтяните едно значително преимущество - те стават единствените, способни да определят кой може да влезе в „Ал- Акса“.

Разположена на място от 36 акра, в югоизточния ъгъл на Стария град на Йерусалим, джамията „Ал-Акса“ е третото най-свещено място след Мека и Медина. На евреи и представители на други религии също се позволява да посещават святото място, но това се случва само в определени часове, под въоръжено наблюдение.

Балансът обаче е крехък.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Alaa Badarneh

Пореден сблъсък възникна между израелската полиция и богомолци, след като органите на реда нахлуха в храма, за да разпръснат ,,агитатори“. Палестинското ислямско движение „Хамас“ обаче не видя случилото се по този начин. Организацията определи действията на властите като „безцеремонно престъпление“.

В отговор израелската полиция заяви, че се е опитала да прогони „агитаторите“, които са носели със себе си камъни и пръчки. Затова „Хамас“ реши да призове палестинците на Западния бряг „да отидат масово в джамията „Ал-Акса“, за да я защитят“.

Поредният сблъсък се случва точно в средата на Рамазана и в момент, в който за евреите предстои да настъпи Пасха.

Прекратяването на размириците при „Ал-Акса“ обаче е последвано от обстрел, идващ от северната част на Ивицата Газа, насочен към израелската територия. Израелските военновъздушни сили отвръщат с обстрел на цели, разположени по Ивицата Газа. Официално никоя от палестинските групировки не поема отговорност.

Очевидно е, че в момента не е в интерес на Израел да започне война. Отново сама срещу всички, тя е притисната от военното присъствие на Иран, заета е с палестинската съпротива на Западния бряг и редовно нанася удари по Сирия с цел ограничаване на иранското влияние в региона. Не пропуска да окаже внимание и на „Хизбула“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ronen Zvulun

Защо ни е важно?

В контраст с усилията, които полага за промяна на статуквото в религиозните обекти в Йерусалим, Израел предизвиква допълнителни конфликти на религиозна основа.

В продължение на повече от година напрежението в окупираните палестински територии се покачва.

Докато израелските сили за сигурност извършват непрекъснати нападения над палестинските градове и села, палестинската съпротива също не бездейства, особено в Дженин и Наблус.

Вкопчването във властта на израелския премиер Бенямин Нетаняху също не благоприятства деескалация. В това отношение се проваля  дори и американската дипломация, чиито действия в крайна сметка биха предизвикали насилие и нестабилност отвъд Източен Йерусалим.

Организацията на обединените нации определя 2022 година като най-смъртоносната за окупирания Западен бряг, тъй като официално израелската армия е убила 170 палестинци, 30 от които са деца, и е ранила повече от 9 000 души. Пик на насилието беше отбелязан през първите два месеца на тази година. Убитите палестинци са 65 , а 13  от тях отново са деца.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mohammed Saber

Поради тази причина „Хамас“ се опитва да насърчи мобилизацията на палестинките граждани от Западния бряг, Йерусалим и Израел, за да приеме ролята на бариера между израелските власти и джамия „Ал-Акса“, което е предпоставка за това насилието на Израел срещу богомолците да продължи. Чувствителността на палестинския народ е изострена и най-малкият повод за провокация може да се окаже фатален.

Религията в Йерусалим е навсякъде и се случва различните вероизповедания да бъдат подложени на напрежение и битки докато се оформи съвременният облик на града. Може да се каже, че това е единственото място на света, в което три религии продължават да подтикват събитията от миналото да формират настоящето и бъдещето.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 08:54, 19 апр 23

Нередноното в случая е, че израелските власти се разпореждат на чужда територия. Но и Йордания е безсилна да им противодейства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама