Шега отвъд допустимото

07:05, 31 май 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Руският комедиен дует Вован и Лексус отново атакува. Този път в тяхна жертва се превръна столичният кмет Йорданка Фандъкова. Подведена, че разговаря с кмета на Варшава Рафал Тжасковски, градоначалникът на София попадна в злонамерен план за шега.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Silar

Откъс от записа на случилото се бе публикуван в канала на шегаджиите в Telegram. Във видеото, в пропаганден стил, се излъчва провеждането на разговор относно цената на газа в София и как тя засяга градския транспорт. Стига се и до въпрос относно оказването на подкрепа за Украйна от общината.

В представлението на двамата комедианти се присединява и „български коментатор“, който разяснява на публиката, че кметът Йорданка Фандъкова е учител по руски и русофил, но е човек, принуден от политическата си длъжност да бъде русофоб.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Надежда Пеева

От публикуваното видео се разбира, че не само България влиза в плановете на дуета, но е подготвена схема за измама на много кметове от европейски градове.

Владимир Кузнецов и Алексей Столяров, известни под имената Вован и Лексус, набират популярност със своите шеговити телефонни разговори с видни личности. Те често насочват чувството си за хумор срещу тези, които проявяват критично отношение спрямо руското правителство или руската външна политика.

Жертви стават известни политици и знаменитости – от Джъстин Трюдо до Елтън Джон и Борис Джонсън.

По време на обажданията дуото стига толкова далеч в заблудата на „противника“, че използва значително количество грим и маскировъчни материали, за да убеди мишената си да каже неща, които по-късно да бъдат селектирани и употребени в подходящата насока.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/YuriI Kochetkov

Двойката отдавна отрича връзка с Кремъл, но все повече от нейните последователи заявяват, че пакостниците се превръщат в прокремълски инструмент за водене на информационна война.

Анализатори по киберсигурност отчитат, че от началото на войната в Украйна Русия насочва значителна част от усилията си, за да дестабилизира високопоставени служители и ръководители от Северна Америка и Европа, които говорят против Москва.

Защо ни е важно?

Шегаджиите Вован и Лексус поднасят на своите зрители видеата си като безобидно шоу, но техните шеги имат силно политическо съдържание, което, представено по подходящ начин, изиграва значима роля в действията на Кремъл.

Комбинацията от забавление и пропаганда заема специално място в цялостната медийна екосистема.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Любомир Спиров

Това позволява на руската пропаганда да достигне до различна целева аудитория, която информационният поток от държавната телевизия и държавните новини не може да привлече.

Руската военна хибридна война приема много форми, и всички те са с една и съща цел: нараняване, объркване, изплашване, отслабване и разделяне на целевите държави, като същевременно се поддържа правдоподобно отричане.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/

Хибридните методи на водене на война се използват отдавна за дестабилизиране на противниците.

Развитието, което се наблюдава през изминалите няколко месеца, е свързано с тяхната скорост, мащаб и интензивност, за което активно спомагат глобалното влияние на интернет пространството и прогресът на цифровите технологии.

Осъществяването на връзка с толкова много европейски политици с цел тяхната заблуда показва, че в системата за сигурност на Европа има пропуски, които позволяват на различно по рода си съдържание да проникне безнаказано до обикновени граждани и високопоставени лица.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Благой Кирилов

Включването на Йорданка Фандъкова в шоуто на Вован и Лексус се явява като конкретно доказателство за това, че интересът към българската  информационна  среда е действителен и че руската пропаганда продължава прекалено лесно да си проправя път към имперските си цели.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 08:04, 31 май 23

Поредната хибридна атака, която доказва колко сме наивни

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама