Пренареждането на разредените павета

00:04, 09 юни 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

С всеки изминал ден и политически ход гражданите се убеждават, че пътят към Народното събрание е труден и осеян с множество премеждия. Но по ирония на съдбата се оказва, че и действителният такъв не подлага преминаващите по него на по-малко изпитания.

Очаква се в ситуацията скоро да не настъпи промяна, след като ремонтът на жълтите павета в центъра на София се отлага. Причината е продължаващият ремонт на улица ,,Оборище“, чието приключване е обвързано с началото на процеса по пренареждане на жълтите павета. Това се дължи на обстоятелството, че автомобилите, движещи се по бул. ,,Цар Освободител“, трябва да могат да бъдат пренасочвани към ,,Оборище“.

Снимка: БГНЕС/Люба Филипова

От Столичната община се посочва, че също така протича и подмяна на подземната инфраструктура на ,,Топлофикация“ по улица ,,Оборище“ и след като това приключи, ще бъдат възстановени уличните настилки, а отсечката ще бъде отворена.

Първоначалният срок, който Общината поставя през месец април за началото на пренареждането на паветата е ,,след средата на месец май“, като се изтъква, че най-разместените павета са в активната лента пред Народното събрание.

Паветата, които биват обявени през 2016 година за единична урбанистична и архитектурно-строителна културна ценност, попадат в полезрението и на Европейската прокуратура, която преди около  месец обявява, че разследва евентуална корупция и злоупотреба със средства на ЕС за възстановяване на центъра на града, в което е планирано и пренареждането на жълтите павета.

Снимка: БГНЕС/Люба Филипова

До очевадно голямото разместване на паветата се стига след пренареждането им в началото на месец септември 2022 година. Впоследствие фирмата изпълнител ,,Трейс Груп Холд“ е глобена, след като се разбира, че един от работниците е натрошил с чук няколко от паветата.

От своя страна фирмата прехвърля отговорността си на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), като се оправдава, че е изпълнявала технология за редене, която вече не отговаряла на натоварванията. От ,,Трейс Груп Холд“ обвиняват и проектанта – архитектурното бюро "А.Д.А", че им дало сбъркан проект за изпълнение.

За предстоящото пренареждане е избрана нова технология, която тепърва предстои да бъде одобрена от НИНКН.

Снимка: БГНЕС/Люба Филипова

Защо ни е важно?

В буквален смисъл жълтите павета са паважна настилка от керамични блокове, но те винаги са били възприемани като символ на централната част на град София. Свързани са с представата за неговата административна, историческа и културна част.

Те се превръщат и в част от обществения образ на някои от гражданите. Когато за някого се каже, че е от ,,жълтите павета“, това в повечето случаи означава, че този човек или е кореняк софиянец, или е обвързан с властта, в ролята на политик или протестиращ.

Бидейки символ на всичко това, те продължават да показват и отражението на политическата действителност. Не е важен самият акт на преподреждане, а това, че се случва отново. Подобно на властта паветата потъват в разруха, безредие и корупция.

Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

Проявата на интерес по случая от страна на Европейската прокуратура е достатъчно ясен индикатор за това до каква степен достигат процесите,  които обикновеният гражданин не може да види, но чиито последици винаги може да усети.

Засега на софиянци единствено остава да наблюдават кое ще бъде наредено по-бързо: новият ВСС например или старите павета.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:13, 09 юни 23

Каквито папевтата, такава и държавата

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама