Династията Ким

18:30, 13 сеп 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Ким Чен-ун отбелязва 75-ата годишнина от основаването на Северна Корея с парад на паравоенните сили и обещания за задълбочаване на връзките с Китай и Русия.

Кланът Ким е на власт от създаването на страната през 1948 г. и докато патриархалната традиция продължава да бъде силно застъпена, днес някои анализатори смятат, че малката дъщеря на Ким Чен Ун може да бъде следваща по ред.

Заедно с Ким Чен-ун на парада присъстват дъщеря му Ким Джу-е, китайски и руски дипломати. Участие взимат парашутисти, руският военен оркестър ,,Александров“, а в небето в строй прелитат самолети, които изобразяват числото 75.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/KCNA

В тържествения марш на площад ,,Ким Ир Сен“ в Пхенян също така преминават формирования на Работническо-селското червено опълчение и военна техника.

Изминалите 75 години отбелязват превръщането на Северна Корея в едно от най-потайните общества в света. Тя остава сред малкото страни, които все още са под номинално комунистическо управление. Десетилетията на тази твърда, контролирана от държавата система води до стагнация и лидерство, зависимо от култа към личността.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Vladimir Smirnov

Настоящият лидер Ким Чен-ун  е третият наследник от династията Ким, основана от неговия дядо Ким Ир Сен. Под управлението на Ким Чен-ун Северна Корея продължава политиката си на насърчаване на статута на армията у дома, като едновременно с това често изпраща смесени сигнали към останалия свят относно ядрената си програма.

Митологията твърди, че Ким са полубожествена династия, която има тясна връзка със свещения връх Пектусан, който се намира на корейско-китайската граница. По тази логика младият Ким е надарен с героични качества и самосъзнание, че ,,наследява идеологията, лидерството, смелостта и дързостта на (своя баща) другаря Ким Чен Ир“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/KCNA

Защо ни е важно?

Три поколения семейство Ким управляват с абсолютна власт, използвайки тежки репресии и система на покровителство, която осигурява подкрепата на елитите и военните.

Настоящият лидер Ким Чен-ун е продукт не само на диктатурата на семейство Ким, но и на брутална политическа система. Той не е луд или непохватен деспот, а е подготвян от раждането си да поеме контрола над страната си и да остане на власт на всяка цена. Поради тези причини всяко настоящо или бъдещо негово действие е продиктувано от желанието му да гарантира властта си и да увековечи династията Ким, като всичко друго остава второстепенно.

Годините на управление на последния наследник правят Северна Корея по-въоръжена, но в същото време дълбоко изолирана от света и по-зависима от Китай, заради действията на младия лидер, които разрушават надеждите за икономическа трансформация или международно отваряне.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/KCNA

Стремежът на Ким Чен-ун към ядрените оръжия определя нов стил на управление, различен от този на неговия баща.  Опитвайки се да ,,нормализира“ Северна Корея, той прилага масов подход на институционализиране, като по този начин успява да си делегира още повече власт. Но системната промяна не успява да се материализира в завършен вид, тъй като Ким продължава много от най-лошите практики на своите предци, от политически затворнически лагери и брутални екзекуции до строг контрол върху икономиката и обществото.

В продължение на няколко десетилетия едно семейство управлява, изолира и погубва цял един народ. Настоящият севернокорейският диктатор успява да инструментализира семейната бруталност за постигането на своите налудничави цели. И докато династия Ким „пише“  историята на страната, постигането на тези цели предвещава погрома или въздигането на корейския народ.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mikhail Metzel

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама