Италия прехвърля топката на Албания

20:05, 09 ное 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Италия планира да построи два мигрантски центъра в Албания за временно настаняване на мигранти, спасени в морето. Това е първото по рода си споразумение между страна-членка на ЕС и държава извън блока.

След провеждането на среща между италианския и албанския премиер, Италия оповестява, че ще поеме разходите за изграждане на два бежански центъра в Албания. На пристанище Шенгин и в района на град Гядер.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Giuseppe Lami

Джорджа Мелони твърди, че по план центровете трябва да приемат приблизително 3000 души от догодина. С това италианското правителство се надява да увеличи капацитета си за обработка на мигранти до 36 000 души годишно.

Този ход се предприема на фон, на който крайнодясната партия на Мелони, Италиански братя, е изправена пред нарастващ вътрешен натиск, тъй като все още не успява да изпълни предизборното си обещание за ограничаване на нелегалната миграция.

Прочуванията посочват, че само от началото на тази година до бреговете на Италия достигат повече от 145 000 души. За сравнение, през миналата година броят им не надхвърля 88 000.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Matthys

След среща с албанския си колега Еди Рама, в Рим, Мелони приветства потенциалната сделка като: европейско споразумение и иновативно решение, насочено към ограничаване на преминаванията през Средиземно море от Северна Африка.

Защо ни е важно?

Масовата незаконна имиграция е феномен, с който държавите-членки на Европейския съюз все още не успяват да се справят сами. Поради това сътрудничеството на държавите-членки с тези извън Съюза може да изиграе решаваща роля занапред.

Обаче!

Въпреки че Албания получава статут на кандидат за членство в Европейския съюз преди почти десетилетие, страната все още не се е присъединила към блока. И настоящата сделка бележи едва първия път, когато държава от ЕС възлага своите процедури за уреждане на убежище на държава, която се опитва да се присъедини към нейните редици.

Което е много изгодно за Италия, защото така може да заобиколи Дъблинското споразумение, което гласи, че първата страна, в която пристигнат мигрантите, трябва да се грижи за тях и да обработва техните случаи.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Chris J. Ratcliffe/POOL

Което голяма степен се дължи на липсата на решение по въпроса за незабавното депортиране в рамките на ЕС. Заради законите за правата на човека, позволяващи на всички присъстващи на територията на съюза да кандидатстват за убежище.

Но пък Албания не е член и тези правила просто няма как да бъдат прилагани…

Така че казусите без конкретно решение ще продължат да бъдат черна дневна точка в дневния ред на ЕС. Понеже все още не е законово регламентирано как мигриращите ще могат да поучават убежище и да упражняват основните си права извън територията на ЕС?

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Giuseppe Lami

Пактът, подписан между Италия и Албания, отива една крачка по-далеч от споразуменията за аутсорсинг, които италианското правителство и европейските институции подписват през последните години със страни като Турция, Либия и Тунис.

Но това си е чисто прехвърляне на отговорност!

Липсата на достъп до италианска земя, извънтериториалното управление на молбите за убежище, прилагането на ускорени гранични процедури и задържането на хора в трета страна представлява модерно изкривяване на трактовките за право на убежище.

„Споразумението“ нито ще спре миграцията. Нито ще реши проблемите, които поражда. Нито на бежанците. Нито на  страните, които са тяхна (неизбежна) цел.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ciro Fusco

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама