Динята като символ на палестинската кауза

18:05, 18 ное 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Динята - плод, на който много хора се наслаждават, особено през летните месеци, неочаквано се превръща в символ на подкрепа за палестинската борба. През последните седмици протестиращите носят дини по улиците, раздават парчета плод на демонстрантите или го рисуват по лицата им.

В социалните медии емотиконите с диня се появяват в потребителски имена и под публикации за конфликта в Газа.

От десетилетия динята се среща в палестинската иконография и често служи като заместник на палестинското знаме, защото, когато се разреже, плодът показва цветовете на палестинското знаме – червено, бяло, черно и зелено.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Fazry Ismail

Освен това динята е популярен плод, който се отглежда от местните.

Но това не е единствената практическа причина поради, която тя се използва като символ. Показването на палестинското знаме често е забранявано или ограничавано. В този смисъл плодът започва да се възприема все повече като знак на съпротивата и неотстъпчивостта.

Един от най-ярките примери е този на Израел.  

В определени ситуации в миналото страната е забранявала знамето, но и сега от страна на някои израелски политици идват изказвания, които призовават към повторение на мярката  Но на практика флагът вече е ефективно забранен. При показването му на обществени места той може да бъде конфискуван, а развяването му може да бъде санкционирано съгласно израелските наредби за обществена безопасност.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Francis R. Malasig

През месец януари министърът на националната сигурност на Израел разпорежда на полицията да премахне знамето от обществените места. Няколко месеца по-късно започва кампания за поставяне на плакати с дини върху такситата в знак на протест срещу арестуването на хора, които развяват палестинските знамена своеволно. 

"Това не е палестинско знаме", пише на плакатите с дини.

Защо ни е важно?

За хората, които следят войната между Израел и Газа, динята не е просто плод.

Цветовете на палестинското знаме се сблъскват с противоречия от десетилетия, което прави безобидни символи, като динята особено привлекателни за активистите.

Поддръжниците на палестинската кауза се  обръщат към кодовите думи, специалните символи и начини на изписване, за да избегнат потискането на публикациите им от големите технологични компании.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Robert Ghement 

Въвлечените в конфликта често изтъкват нуждата да споделят своята гледна тока за войната, която в повечето случаи се различава от тази на основните медии.

Тяхната реторика провокира технологичните компании като Meta, YouTube и TikTok как да контролират своите платформи в моменти на ескалация на насилието между израелци и палестинци. Докато някои потребители могат да изразяват подкрепата си за палестинците или израелците, други не са способни да заявят публично подкрепата си за Хамас.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Fazry Ismail

Така простото емоджи на диня се превръща в инструмент с конкретна цел за потребителите на социалните медии. Необичайната тактика е гарант за това, че тяхното послание ще достигне точно до онези, за които е предназначено.

Издигането на знамето за всяка нация е дълбоко символичен акт.

Чрез този акт членовете на дадена нация чувстват и отстояват принадлежността си към нея. Ето защо появата на палестинското знаме, както и на неговия символ, е толкова важно за палестинците.

Независимо дали ще е чрез парче диня или чрез флаг, те имат нуждата от това да утвърдят своето съществуване.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Abedin Taherkenare 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама