Уволненият крал на ChatGPT

07:05, 20 ное 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Сам Олтман, високопоставеният главен изпълнителен директор на OpenAI, който се превръща в лицето на бума на изкуствения интелект в технологичната индустрия, е  изгонен от компанията от борда на директорите.

Този ход поставя началото на пренареждането в революционната компания-създател на популярния чатбот ChatGPT.

„Съкращението“ от OpenAI е зашеметяващо поражение за Сам Олтман, който през последната година успява да се превърне в един от най-известните ръководители в технологичната индустрия, както и в един от нейните най-очарователни герои.

Снимка ЕПА/БГНЕС/Jim Lo Scalzo

Причината е решение на управителния борд на компанията, който твърди, че той не е провеждал последователна комуникация с членовете, възпрепятствайки способностите му да упражнява своите отговорности.

Сред аргументите за отстраняването му е липсата на доверие в това, че вече бившия изпълнителен директор е способен да ръководи OpenAI.

На този фон, в продължение на години, Сам Олтман изпълнява ролята на защитник на темата за пренасочването на технологичната индустрия към изкуствения интелект, свидетелствайки пред американския Конгрес и множество други законодатели и регулатори по целия свят.

Снимка ЕПА/БГНЕС/John G. Mabanglo

Основният принос към развитието на ИИ на опитният технологичен предприемач започва чрез основаването на OpenAI, с финансовата помощ на Илон Мъск. Той насочва малката компания от Сан Франциско към рядка пазарна ниша. С течение на времето тя се превръща в технологичен лидер. Милиарди долари идват и от Microsoft, което поражда завистта на гиганти от Силициевата долина като Google и Meta.

Защо ни е важно?

Сам Олтман принадлежи към типът приемачи, които съумяват да виждат както плюсовете, така и минусите на идеите си за тоталната промяна на света. Изследователите на AI и технологичните експерти разглеждат ChatGPT като фундаментална технологична промяна, толкова важна, колкото създаването на уеб браузъра или iPhone.

Но малцина от тях имат способността да се споразумяват за бъдещето на една технология така, както го до момента го правеше Олтман.

Снимка ЕПА/БГНЕС/Chris J. Ratcliffe

Въпреки че не е бил обучен за инженер на изкуствен интелект, той е смятан за вундеркинд от Силициевата долина. Поради това излизането му от компанията OpenAI предизвиква шок както сред потребителите на ChatGPT, така и сред останалата технологична индустрия.

Подобно на множество компании и в този случай става въпрос за преход в изпълнителната власт. Проблемът е повече на лична основа с въпросния индивид, отколкото с резултатите от провеждания бизнес. 

Всичко това показва, че в света на изкуствения интелект предстои да настъпят значителни промени. Съдбата на OpenAI има значение за хилядите разработчици, които изграждат продукти с изкуствен интелект върху неговите технически модели и разчитат на компанията за поддържане на стабилна инфраструктура.

Снимка ЕПА/БГНЕС/Jim Lo Scalzo

Въпреки че в историята на Сам Олтман са замесени иновациите на изкуствения интелект, неговата дефенестрация се дължи на изконния конфликт във всяка развиваща се индустрия. Прогресът рано или късно прави смъртни врагове от тези, които се опасяват от потенциално катастрофалните последици на една прогресивна идея и тези, които желаят бързото прилагане на иновациите в бизнеса.

Защото, особено в случая с изкуствения интелект и ChatGPT, става дума за огромни пари. Които трябва да се връщат. Респективно да се изкарват. Бързо.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама