Реалността Герт Вилдерс

19:15, 23 ное 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

В Нидерландия настъпва изумителен обрат с разтърсващ потенциал за Европа. Партията на Герт Вилдерс, дългогодишен политически агитатор против имигрантите и исляма, печели голяма преднина по време на националните избори.

Според предварителните резултати и екзитполовете крайнодясната ,,Партия на свободата“ може да получи 37 места в парламента.

Снимка:ЕПА/БГНЕС/Sem Van Der Wal

Герт Вилдерс е известен в нидерландската политика със своите антиислямски и антиевропейски позиции. От мароканците са измет до провеждане на конкурси за карикатури на пророка Мохамед, политикът изгражда кариерата си около мисията да спре ,,ислямската инвазия“ на Запад.

Вилдерс се бори за това да върне Нидерландия на нидерландците.

Ако предварителните резултати издържат на броенето, неговата поява заплашва да отведе страната в несигурен политически период. Изборното представяне на Герт Вилдерс привлича похвали от националистически и крайнодесни сили от цяла Европа.

Снимка:ЕПА/БГНЕС/Rehan Khan

Шокиращата победа идва две години по-рано от очакваното, след като управляващата коалиция на Нидерландия се разпада през юли. След 13-годишно управление на министър-председателя Марк Рюте, който е непоколебим и надежден представител на нидерландската политика на сцената на ЕС, споровете относно имиграционната политика на страната влизат в услуга на крайно десния Герт Вилдерс.

Ветровете на промяната са тук - заявява унгарският националистически премиер Виктор Орбан. Към неговото приветствие се присъединяват френският крайнодесен лидер Марин Льо Пен и италианският крайнодесен вицепремиер Матео Салвини.

Защо ни е важно?

Победа на Герт Вилдерс затвърждава продължаващото настъпление на крайнодесните партии в Северна Европа.

Снимка:ЕПА/БГНЕС/Fazry Ismail

Във време, когато популистите започват да преобръщат европейските социалните норми,  премиерът Марк Рюте беше един от най-дълго управлявалите и стабилни лидери в Европа. Един от малкото, които продължават да зачитат правилата на играта.

Точно поради това настоящата победа на Вилдерс изпраща предупредителен сигнал към основните партии в цяла Европа.

Поредният успех на крайнодесните сили съвпада с вълненията покрай изборите за Европейски парламент, които предстоят през юни догодина. Темите, които сега разтърсват нидерландските национални избори, по-късно ще се дискутират, когато става въпрос за бъдещето на цяла Европа.

Снимка:ЕПА/БГНЕС/Remko de Waal

Говорим за имиграция, разходи за живот и изменение на климата. Тоест за неща, които са извънпартийни и касаят средностатистическия европеец.

Изграждането на съюзи и съвместната работа в едно правителство изискват компромиси. Но настоящият фаворит на Нидерландия, Вилдерс, има планове, които предизвикват страх в Брюксел.

Въпреки че засега Нидерландия не заявява директен стремеж към напускане на ЕС, Вилдерс често споменава, че желае да има референдум за Nexit.

Та! Защо ни е важно? Ами, Рюте беше категорично против България в Шенген. Представете си какво мисли Герт Вилдерс по въпроса…

Снимка:ЕПА/БГНЕС/Bart Maat

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:38, 24 ное 23

Най-после европейските граждани се събудиха и започнаха да свалят един по един продажните си лидери,които съсипаха икономиките на собствените си държави и навредиха на собствените си сънародници в името на успеха на САЩ и намесвайки във войни,които изобщо не ги засягат.Европейските избори са близо и окончателно ще изметат всички урсули.ЕС трябва да се рестартира отново.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама