Обединението прави силата

19:05, 21 фев 24 / Защо ни е важно Шрифт:

Представители на Adobe, Amazon, Google, IBM, Meta, Microsoft, OpenAI и TikTok се събират на конференция по сигурността в Мюнхен.

Големите технологични компании подписват доброволно споразумение за въвеждане на „разумни предпазни мерки“. Целта е предотвратяване употребата на изкуствен интелект за дискредитиране на демократичните процеси по света.

Снимка ЕПА/БГНЕС/Ronald Wittek

Споразумението е насочено към генерирането на ултра реалистични фотографски изображения или аудио и видео клипове. Защото те ,,измамно фалшифицират и променят външния вид, гласа и действията на ключови политически кандидати и други заинтересовани страни в демократичните процеси“.

Гигантите в бранша не се ангажират да премахнат този вид фалшификации. Вместо това предлагат методи, с чиято помощ своевременно да се разпознава и обозначава измамното съдържание.

Стига то да се създава или разпространява на техни платформи.

Снимка ЕПА/БГНЕС/Anna Szilagyi

Компаниите ще споделят най-добрите си практики и ще предоставят ,,бързи и адекватни отговори“, касаещи разпространението на изкуствено генерирана зловредна информация.

Споразумението отправя призив и към самите политиците. Да бъдат отговорни и да не прибягват до употребата на измамни инструменти, с които да подхранват дезинформацията.

,,Всички признаваме, че нито една технологична компания, нито едно правителство, нито една организация на гражданското общество не са в състояние сами да се справят с навлизането на ИИ и употреба му с измамна цел“, заявява президента по глобалните въпроси на Meta Ник Клег.

Снимка ЕПА/БГНЕС/Anna Szilagyi

Защо ни е важно?

Настоящите политически условия провокират експертите да прогнозират, че в рамките на няколко години до 90% от онлайн съдържанието може да бъде генерирано изкуствено. С повишаване качеството на фалшификатите, разграничаването им от автентичните видеоклипове, изображения и аудио ще става все по-трудно. В политически контекст, това създава опасения, че съвсем скоро гражданите няма да са способни да различават това, което е създадено реално от онова, създадено чрез ИИ.

Точно както фалшивите новини манипулират начина, по който възприемаме случващото се около нас, ИИ е в състояние да постигне същия резултат, но с перфектно качество.

Снимка ЕПА/БГНЕС/Anna Szilagyi

Така може да се стигне до ситуация на глобално обществено объркване. И до цялостна загуба на доверие в достоверността на информацията. Независимо от източника - традиционни медии или държавни институции.

Подобно на всяка нова технология, и инструментите на изкуствения интелект идват със своите предимства и недостатъци. На практика вече всеки може да създава или да обработва дигитално съдържание с помощта на ИИ, за да обслужи интереса на големи групи хора или, за да ги заблуди.

Точно затова консолидацията и стабилността на технологичната индустрия идва тъкмо навреме.

Снимка ЕПА/БГНЕС/Anna Szilagyi

Въпреки че настоящото споразумение има повече символична отколкото практична роля, то представлява важна стъпка към подобряването хигиената на съдържание в онлайн платформите.

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:57, 22 фев 24

Като гледам снимките Антъни Блинкен и Шолц са супер специалисти по ИИ.Ако те ще определят коя новина е фалшива и коя не-отпишете го споразумението още сега.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама