В капана на времето  

20:05, 03 мар 24 / Свят Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Въпреки че още през 1950 г. кастовата система на Индия е обявена за незаконна, днес тя продължава да диктува повечето аспекти на индуисткия религиозен и социален живот. Това вкарва множество хора в капана на фиксирани социални порядки, от които е почти невъзможно да се избяга.

Създадена преди повече от 3000 години, кастовата система разделя индусите на групи въз основа на твърда йерархия.  Тя се определя от кармата, което са действията и дхармата - задълженията.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Divyakant Solanki

Кастите се варират от най-високо до най-ниско ниво, по подобие на различните части от тялото на индуисткия бог на сътворението, Брахма. Индуистките вярвания отреждат на всеки човек да следва определен морален код. Но заедно с това, да изпълнява задълженията си в зависимост от своя произход.

Според тази йерархия хората, определяни като брамини са носители на духовността и поради това трябва да бъдат свещеници и учители. Кшартиите са военните, администраторите, полицията или най-общо казано – управляващите. Вайшиите са продуктивната класа, съставяна от земеделци и търговци. А шудрите са работниците.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jagadeesh NV

Под всички тях обаче трябва да се намират далитите, известни още като ,,недокосваните“. Те са считани за най-нисша прослойка и поради това индийското общество им отрежда да се занимават с т.нар. нечисти професии.

Въпреки че разчитат на древни представи за ритуална чистота, кастовите системи все още оказват влияние върху модерните социални, професионални и семейни взаимоотношения. Самите индийци споделят, че голяма част от живота им се развива в границите на кастовите йерархични групи, а не според индивидуалните им предпочитания.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Harish Tyagi

Приблизително една четвърт твърдят, че всичките им приятели принадлежат към една и съща каста. И въпреки съществуващото схващане, че кастовата дискриминация вече не е толкова актуална, повечето брамини продължават да заклеймяват съвместен живот с някои от по-нисшите групи.

Макар в съвременна Индия кастовата система да не е официална, тя продължава да оказва силно влияние върху статута, личните контакти, професионалния избор и дори здравеопазването.

Политическата конюнктура също благоприятства процеса. Според редица анализатори всеки път, когато счете за необходимо, политическата класа не се свени да ползва социалното преимущество на кастовата си принадлежност.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Press Information Bureau

За западния човек представата за Индия има различни нюанси. Някои са свързани с мистичната култура, други с богатата история. Но между тях вече се прокрадва фактът, че Индия всъщност е една от най-коническите страни в демократичния свят. И става дума за система, която умишлено дискриминира големи групи от хора.

Все повече индийци се надяват експлозивното развитие на капитализма да подкопае и унищожи кастовата им система отвътре. Те разчитат, че пазарните нужди скоро ще проправят път към по-добър живот за всички. Независимо от произхода им.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Rhiannon

Засега обаче разширеният достъп до пазарите е успял само частично да освободи хората от обвързаността им с кастите. Истинската промяна, продължава да зависи главно от решенията на управляващите.

Подобно на останалите многолюдни общества и индийското представлява цяло, изградено от множество противоречащи си части. И устойчивостта на кастовата система е живо доказателство за съществуващото разделение.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jagadeesh NV

Но нуждата от нормални човешки взаимоотношения, макар и бавно, започва да преодолява закостенелите традиции. За да балансира цялото.

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама